Přihlášení

Oběť – Continuo v písecké synagoze

24. 5. 2013 | Zdenka Jelenová | Diskuze (0) | Kultura

Foto z představení. Continuo.cz

Divadlo Continuo uvádí opět divadelní představení Oběť v písecké synagoze ve dnech 29. a 30. května. V režii Pavla Šťourače zde přímo v prostorách synagogy v Soukenické ulici mohou diváci shlédnout monodrama Oběť. Tento projekt podpořilo město Písek ze svého grantového systému a na realizaci v písecké synagoze Divadlo Continuo spolupracuje s aktivisty místního sdružení Soukenická 1905.

Jako připomínka osudů židovských spoluobčanů v německých nacistických koncentračních táborech působí divadelní projekt, ve kterém Continuo uvede několik představení monodramatu Oběť přímo v prostorách písecké synagogy. Prostředí synagogy, která je celá vyzdobena a provedena v maurském stylu, zdůrazní jistě atmosféru představení. Jde o fiktivní příběh muže, který je zodpovědný za smrt více než 400.000 vězňů koncentračního tábora Osvětim.

Monodrama Oběť v režii Pavla Šťourače je pokusem pochopit nepochopitelné. Nesoudí, jen předkládá fakta, která hovoří sama za sebe. Zpracovává tak téma lékařské i lidské etiky v mezní životní situaci. Vypovídá o genezi opojení mocí, o otázkách smysluplnosti či nesmyslnosti lidského utrpení, o lidské odvaze i zbabělosti. Snaží se odkrýt ďábelskou techniku postupného plíživého zla, jež se rozvíjí na živné půdě lidské lhostejnosti a alibismu. Hlavní inspirací projektu se staly rozhovory s žijícími pamětníky, bývalými vězni koncentračního tábora Osvětim.

Večerní představení pro veřejnost se koná ve středu 29.5. od 19:00 hod. Po představení bude následovat beseda s paní Erikou Bezdíčkovou, která poskytla pro vznik představení tvůrcům cenné informace jako přeživší Osvětim. Vstupné činí 120,- důchodci a studenti zaplatí 90,-Kč.

Představení pro písecké střední školy se pak v synagoze odehrají ve čtvrtek 30. 5. Studenti budou mít taktéž možnost setkat se s paní Bezdíčkovou.


Poděkování

Tvůrci inscenace tímto děkují paní Erice Bezdíčkové, paní Martě Kottové a panu Adolfu Burgerovi za jejich osobní svědectví a cenné konzultace při přípravě inscenace.

Program

Scénář: Ivan Jurečka, Pavel Štourač
Režie: Pavel Štourač

Hrají: Ivan Jurečka, Kateřina Šobáňová, Zuzana Smolová, Alessandro La Rocca

Dramaturgie: Jana Pilátová
Výtvarná spolupráce: Helena Štouračová, Kristýna Patková
Hudba: Lianca Pandolfini, Pavel Štourač
Světla: Martin Janda, Michal Puhač

 

 

Napsali o inscenaci Oběť:
5. a 6. března (2009) měla v pražském Divadle Kolowrat premiéru inscenace Oběť z dílny malovického Divadla Continuo. Jde o sólový projekt herce Ivana Jurečky Oběť, který zpracovává životní příběh Josefa Mengele.(…) Režisérem inscenace je umělecký šéf Divadla Continuo Pavel Štourač.

Výsledná inscenace, která se svým charakterem do jisté míry liší od předcházející tvorby divadla, je naprosto strhující. (…) Dobře je napsán retrospektivní scénář, který směřuje k neobyčejně výsměšné a kruté pointě, a jednoduchá, promyšlená výprava pracující s metaforou je u Divadla Continuo samozřejmostí. (…)

Student herectví brněnské JAMU Ivan Jurečka (jemuž asistuje Kateřina Šobáňová a dva muzikanti Lianca Pandolfini a Pavel Štourač) v inscenaci prokázal obrovský dar naplnit sólové představení vlastním charismatem a
schopností uhranout publikum. Jeho postupná proměna z vystrašeného cestujícího ve zrůdného lékaře, který ve svém vyprávění postupně ztrácí veškeré zábrany, se nedá nazvat jinak, než jako ryzí divadlo „s velkým dé“.
 
Kateřina Dolenská, Loutkář, 9. 3. 2009

 

 

Není obvyklé psát o dva roky staré inscenaci. Někdy se však přihodí, že se před vámi zčistajasna (i když trochu opožděně) objeví umělecké dílo, které vás nenechá chladnými. Může vás naštvat a vy se divíte, že se ještě hraje, nebo právě naopak – jste svědky něčeho mimořádného a pocítíte potřebu na to upozornit. Projekt performera Ivana Jurečky a divadelní skupiny Continuo s názvem Oběť je případ druhý.

 

Důmyslně napsaný příběh, který zpočátku vzbuzuje lítost s bývalým vězněm koncentračního tábora, později pocity nejistoty z různých interpretací „pravdy“ až po konečný odpor k šílenému lékaři, je zasypán suchým listím, hromadami bot, kabelek, paruk, brýlí, příborů, fotografií. Tím, co po lidech zůstane. Jurečka tyto předměty personifikuje. Předvádí na nich „vědecké“ pokusy s dvojčaty, rozřazuje je – do plynu či do pracovního tábora – a v samotném závěru z nich vytvoří Davidovu hvězdu. Vše se pozvolna skládá k apelativnímu závěru: oběťmi můžeme být i my, protože ONI se vrátí. A až se vypořádají s Židy, křesťany a odboráři, nebude nikdo, kdo by se nás zastal.

Lenka Dombrovská, Divadelní noviny, 18.5. 2011
 

 

Dokumenty k článku

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.