Přihlášení

Neobyčejné divadelní představení S úsměvy idiotů

25. 10. 2016 | Centrum kultury | Diskuze (1) | Kultura

Ve čtvrtek 27. října zažijí návštěvníci Divadla Fráni Šrámka neobyčejný zážitek. Divadelní soubor divadla V Dlouhé přijede s úspěšným a oblíbeným představením S úsměvy idiotů, které je plné živé hudby.

Literární kabaret ohlížející se za textappealovou formou divadla, kterou proslavily malé scény a autorské dvojice šedesátých let, je z velké části tvořen hudbou. Kostru tvoří písničky autorské dvojice Vodňanský-Skoumal a maso hořko-vtipné opusy Jana Borny, který se představí jako básník. Anonymní poezie, nápisy na zdech činžáků a toaletních kabinek, jak je posbírali básníci Zdeněk Troup a Miroslav Holub. To vše ve scéně a s kresbami výtvarníka Jaroslava Milfajta.

A protože velkou část této divadelní formy tvořila hudba, soubor divadla předvede, že se v Dlouhé skrývají opravdu zdatní muzikanti.

Kdo nutně potřebuje prudké dějové zvraty či údery brutální stylizace, mohl by být zklamán. Ale ten, komu udělají radost i věci prostší a jemnější, bude potěšen.

Režie: Jan Borna, Miroslav Hanuš

Hudba: Petr Skoumal.

Hrají:Michaela Doležalová, Filip Cíl, Miroslav Hanuš, Čeněk Koliáš, Veronika Lazorčáková, Jan Meduna, Milan Potoček, Pavel Tesař, Tomáš Turek, Lenka Veliká, Martin Veliký, Pavel Lipták, Tomáš Makovský

 

Herecký provizorní orchestr si nechal vypomoct jenom třemi hudebníky, o zbytek hudebního doprovodu se postarali ti herci, kteří zrovna nezpívali či nerecitovali, přičemž většina vystřídala za večer alespoň dva nástroje. Dobrý zpěv jako by se zdál samozřejmostí, kterou netřeba zmiňovat.

Jak už sám název naznačuje, pokud toužíte po tom, aby vám někdo na tváři vykouzlil blažený úsměv (chce se říci idiota), je toto představení, které navazuje na již tradiční linii vystoupení tohoto žánru, stoprocentně rozehřeje nejednu zimou a pošmournem zamrzlou duši.

Nekoná se žádné okázalé umění, nabubřelá recitace a vyumělkované popěvování. Kabaret působí civilně, jako přátelské večerní setkání, kde nikdo nemá větší ambice než se jednoduše bavit. Diváci i herci jsou si blíž než obvykle, herci se s klidným svědomím nechávají odbourat sami sebou i publikem a divák pro tento večer přestává být dvě hodiny ztuhlým pasivním pozorovatelem dění na jevišti.

Souboru se drží jakýsi mušketýrský duch a hrají jeden za všechny a všichni za jednoho. Doplňují se, pomáhají si a občas se i sami sobě zasmějí, neboť i to k přátelství patří. To vše pod vedením Miroslava Hanuše (tak přece jedno jméno!), režiséra, ale hlavně pomyslného moderátora celého večera. Je radost se na ně všechny dívat!

Vstupenky jsou k dispozici na stránkách www.centrumkultury.cz a na pokladně kulturního domu v Písku

Fotogalerie k článku


0
0

Diskuze k článku +

25. 10. 2016 (18:10)  –  Luděk Blaha

0
0

Při prvním přečtení titulku ve mně úplně hrklo, že volební kampaň stále pokračuje. Ufff…

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.