Přihlášení

NÁVŠTĚVA U KAPELY 4: Třetí sloka – folkrockoví romantici

27. 7. 2017 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Skupina Třetí sloka vznikla 21. dubna 2010 v koncertním sále Základní umělecké školy v Písku. U zrodu kapely byli Pepa Novák, Petra Nováková, Anie Cibulková, Markéta Melounová a Kuba Maroušek. Původní představa o čistě vokální skupině se brzy proměnila. Všichni zúčastnění totiž hráli na nějaký hudební nástroj (flétny, klavír, housle) a tak se rozhodli je zužitkovat. Kapelu s velmi příjemnými písničkami si můžete poslechnout v pátek 28. července na letní terase Divadla Pod čarou od 20 hodin.

Týden po založení měli mladí muzikanti hned první koncert na soutěži Píseckej skřivan v Pí local clubu. Pepa už měl zkušenosti s kapelou Inspiro a Anie s Píseckým komorním orchestrem. Na koncertu se pak seznámili s Pavlem Buchtelem, který sestavu doplnil o basovou kytaru. Po čase se přidal také Kuba Kovářík nejprve na cajon, aby jej později vyměnil za bicí. „Bohužel v roce 2012 kvůli studiu odešel, a od té doby hledáme bubeníka,“ říká zpěvačka a houslistka Anie Cibulková. Jako poslední se ke kapele přidal kytarista Vojta Kopáček. Celkem skupinou prošlo doposud osm lidí. Ze začátku Třetí sloka zkoušela v bytě a pak domě houslistky Anie. Později se naskytla příležitost zkušebny v Domě dětí a mládeže, na jejímž vybudování se muzikanti ze Sloky podíleli.

Skupina se začínala sehrávat u převzatých písní od skupin Asonance, Traband či Čechomor, ale hned v počátcích skládali její členové – hlavně Pepa a Anie vlastní texty i hudbu. „Do té doby jsem si myslel, že nedokážu vyprodukovat autorský text, protože jsem předtím dlouho něco zkoušel a vždycky to nedopadlo,“ vzpomíná Pepa Novák. „V současné době máme autorských písní už 14 a spoustu věcí připravených, jen se nyní hůře scházíme. Zjistili jsme, že abychom udrželi to, co máme, tak není třeba nic moc zkoušet. Když měsíc není koncert, tak není ani zkouška. Pak se sejdeme, abychom si to oživili, a ten výsledek není perfektní, ale je dobrý. To je ale průšvih pro nás, protože nemáme čas tvořit nové písničky,“ říká Pepa.

Inspiraci pro texty nachází Pepa i Anie v každodenním životě. „Pepa jde a napadne ho celý refrén, za chvíli má další. U mě to je naopak, mě napadne myšlenka, kterou se pak teprve snažím převést do textu písně,“ říká Anie. „Teď jsem hodně ovlivněný tím, co dělám, tedy living history – živou historií. Texty jsou pak třeba o hrdinech a rytířích, i když nepředpokládám, že by tomu všichni posluchači rozuměli,“ dodává Pepa. Tak vznikly písně Pohádka, Do zbraně! nebo Křížová. Anie pak Pepova středověká témata prokládá spíše pocitovými písněmi Albatros nebo Za zvuků písní.

Třetí sloce později velmi pomohla spolupráce s fotografem Vladimírem Homolou a volným sdružením píseckých fotografů Specta, na jejichž vernisážích ve Sladovně a dalších místech Písecka se mladá skupina mohla prezentovat. Celkem se jednalo asi o 15 koncertů. „Na základě toho nám Vláďa pomohl i s vydáním našeho CD Jako dort,“ dodává Anie. Nahrávalo se u bratří Škochových ze skupiny Chinaski. Peníze na nahrávání jsme měli také pak z Music cluster, založeném na dárcovství fanoušků, kteří za určitý obnos dostali zajímavé odměny. Díky music clusteru byl natočen i videoklip k písni Sen.

Když muzikanti právě nezkoušejí a nehrají, tak se rozhodně nenudí. Vedle hudby se Pepa zajímá o historický šerm a výrobu historických předmětů z kůže, pracuje také v neziskovce věnující se pomoci národnostním menšinám a azylantům, mimo to hraje v kapelách Inspiro a Dreaming Fairy. Anie navíc hraje s Píseckým komorním orchestrem na housle a hraje v divadle Dva na třetí, které je zaměřeno na řešení problémů vlastních i jiných lidí. Petra Nováková se naplno věnuje studiu medicíny. Vojta Kopáček vyučuje na ZUŠ v Horažďovicích a k tomu hraje v mnoha kapelách. 

BANDZONE: TŘETÍ SLOKA

FACEBOOK

Tento článek vyšel v lednovém vydání tištěného Píseckého světa v roce 2017.

další díly seriálu: 

1. Nohama nad zemí

2. Inspiro

3. Trest smrti

 

 

 

 

 

Fotogalerie k článku


0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.