Přihlášení

NÁVŠTĚVA U KAPELY 2: Inspiro – rockoví básníci oslavili 10 let

30. 3. 2017 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

V dalším díle našeho seriálu o kapelách z Písku a Písecka představíme skupinu Inspiro, která v loňském roce oslavila deset let aktivní činnosti. Od roku 2006 jí prošlo více než desítka muzikantů, mezi nimiž byli například bubeník Martin Kozák, baskytaristi Tomáš Neužil a Jindra Velek. Za dosavadní éru se na různých postech vystřídali tři baskytaristi, dva bubeníci a dva klávesisti. Současnou sestavu tvoří František Poklop (texty, zpěv a kytara), Tomáš Franců (zpěv a kytara), Jonáš Princ (baskytara), Daniel „Hendrix“ Čížek (bicí), Josef Novák (klávesy, zpěv).

Počátky kapely Inspiro přibližuje zpěvák a textař František Poklop: „S Tomášem Franců jsme na španělky nejprve vytvořili repertoár a teprve pak jsme dohledali zbývající členy kapely. Tak tvoříme písničky vlastně dodnes. Až pak dáváme dohromady aranže. Díky tomu se dá naše muzika hrát třeba u ohně s kytarou a tamburínou a pořád je to Inspiro.“ Hudební škatulku či styl si nijak záměrně nevybírali, hrají hudbu tak, jak ji cítí. V repertoáru najdeme rozmanité polohy od balady až po punkový nářez.

Stylové pestrosti a možnosti hrát s nabustrovanými kytarami nebo čistě akusticky skupina využívá pro různé příležitosti. Může tak vystupovat i na různých menších akcích se svou akustickou verzí, kde by se rocková podoba Inspira nehodila. Například na vernisážích, nebo na svatbě. „Muziku pak vybíráme přímo pro konkrétní akci,“ dodává František Poklop. „Nemáme ale prvoplánovou produkci, že bychom si řekli – tohle dneska lidi zajímá, nezajímá,“ upřesňuje Tomáš Franců. „Fucking styles, just freedom,“ – je oblíbené heslo Inspira – volně přeloženo „kašleme na styly, důležitá je pouze svoboda.“

Na kontě má Inspiro zatím dvě alba: Období klaunů (2009) a Intimní zóna (2012),  na něž se vešla dvacítka písniček. Nyní už mají pohromadě skoro celý materiál na další desku. Podle vlastních slov je v nových písních rukopis Inspira sice znát, ale jestli se kapela posunula někam dál, ať posoudí posluchač.

Kapelu provází často charakteristika „rockoví básníci“. „Tohle označení nám vymysleli a zaškatulkovali nás tím druzí, ale samozřejmě nám to nevadí.  Ze mne takové texty prostě padají, a tak to prostě je,“ říká textař František Poklop.  „Zkoušel jsem napsat text pro jinou kapelu veselého ražení, ale to mi fakt nešlo,“ přiznává František Poklop. „Nepíšu úplně o sobě, ale spíš příběhy a nálady, které vidím kolem sebe. Politice se vyhýbám, ale když to zasahuje do vašeho života a deformuje vnímání základních principů slušného chování, musím se ohradit,“ podotýká František Poklop. A co vlastně chce Inspiro svou tvorbou posluchačům říci? I když je hezkej den, mohlo by se ti stát, že to nepůjde vrátit – to je část jednoho textu, který asi částečně vysvětluje to, jaké víno chtějí muzikanti nalít svému publiku.

Kromě toho, že spolu hrají, potkává se kapela i jinde. Je to parta lidí, kterou nezajímá pouze hudba. Podle vlastních slov dělají muziku až na třetí úvazek, protože jsou to mimo jiné herci, loutkoherci a šermíři, výtvarníci, fotografují, pořádají koncerty, vyrábějí loutky a cajony, učí hrát lidi na kytaru a šijí historické repliky z kůže. Jsou zaháčkováni v různých dalších spolcích – Divadle Pod čarou nebo Divadélku Nitka.

A co je na muzicírování baví nejvíc? „Nejkrásnějším zážitkem je pro nás, když přijde na koncert hodně lidí. Někdy se stane, že vidím, jak někdo zná text a zpívá se mnou. To se pak musíš snažit, abys to zpíval správně. Zajímavé bývají setkání i s dalšími kapelami, noví lidé, to bývají super okamžiky,“ říká František Poklop. Tomáš Franců dodává „Mám rád, když se povede koncert, nakonec se chytneme kolem ramen a společně se ukloníme, čímž vlastně vyjadřujeme naše kamarádství a sounáležitost,“ dodává Tomáš Franců.

Přiznávají, že akustickou verzi Inspira si zahrají s chutí třeba ve své domovské scéně – na terase Divadla Pod čarou, kde bývá plno známých lidí a fanoušků. Rádi vzpomínají na křty obou desek. „Rádi hrajeme ve Strakonicích na Křemelce a na festivalu v Ražicích. Párkrát jsme hráli v Praze a jinde po republice a atmosféra byla vždy výborná,“ dodává František Poklop. Hlavním cílem Inspira je zůstat nadále pohromadě a natočit další CD. 

Bandzone: INSPIRO

FACEBOOK

Tento článek vyšel v listopadovém vydání tištěného Píseckého světa v roce 2016.

další díly seriálu: 

1. Nohama nad zemí

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.