Přihlášení

Na dveře klepe neobyčejný loutkový festival

6. 8. 2012 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Neobyčejný loutkový festival

PÍSEK - Až v září potkáte ve městě ježibabu, vodníka nebo kašpárka, zbystřete uši a otevřete oči. Za zvuku flašinetu se totiž otevírá nový písecký festival. Loutkovou přehlídku se rozhodl uspořádat domácí Loutkový spolek Nitka za finančního přispění města Písku. Nový kulturní počin se bude konat v malebném prostředí Bakalářů ve dnech 7.- 8. září 2012.

Prvotní myšlenkou pro uspořádání loutkového festivalu bylo splnění dávného snu Loutkového spolku Nitka. Tento sen byl však podmíněn získáním finančního grantu od města Písku. Letos grant vyšel, a tak loutkáři z Nitky nyní finišují s přípravami přehlídky, která bude mít v Písku svou premiéru.

Původně měl být festival pouze v malém divadélku Nitky, kde by se jednotlivé soubory střídaly. Rozšířil se však o šapitó a doprovodné akce přímo na ulici. Šapitó je i řešením nepříznivého počasí a navíc má podle pořadatelů své kouzlo. Bezprostřední kontakt s lidmi slibuje větší otevřenost festivalu upomínající na tradici kočovných divadel. Vedle divadelních představení pro děti i dospělé je v programu počítáno i s průvodem po městě a výstavou loutek na nádvoří písecké fary.

Pořadatelé z Nitky své zkušenosti sbírali spíše z hudebních festivalů, nežli z loutkových přehlídek. Do Písku pozvali jak amatérské, tak profesionální soubory. Přehlídka nebude zaměřena jen na rodiny s dětmi, ale na základě poptávky se budou konat i dvě večerní představení pro dospělé v podání Studia Dell´arte a souboru Buchty a loutky.

Všechna představení se budou odehrávat v šapitó na Bakalářích s kapacitou 250 až 300 lidí. Pokud by tento prostor nepokryl poptávku, počítají organizátoři na příští ročník s rozšířením kapacity. Pořadatelé také upozorňují na možnost zakoupení velmi výhodné pernamentky na všechna představení v hodnotě stokoruny. Jinak budou k dispozici vstupenky na jednotlivá představení za padesátikorunu. Předprodej vstupenek bude v patře loutkového divadla u firmy Montea na Bakalářích nebo u členů Nitky.

Vedle pořádajícího loutkového spolku Nitka vystoupí šest dalších souborů. Vedle již zmíněných to budou Divadýlko z Pytlíčku, Divadlo Zvonek, Divadlo Špalíček a soubor Karromato. Celkem se uskuteční osm představení. Nitka bude mít navíc jedno představení ve svém divadélku v pátek dopoledne pro mateřské školy. Průvod loutek s hudebním doprovodem se bude konat již ve čtvrtek 6. září. Pohádkové procesí půjde od fary na Bakalářích přes Drlíčov, ulicí Fráni Šrámka na Velké náměstí, odtud na Florián a Smetanovou ulicí se vrátí zpět na Bakaláře. V sobotu se o zábavu mezi představeními postará historická divadelní společnost Al Rašíd. Po oba festivalové dny bude na nádvoří fary výstava loutek a kulis a v sobotu uspořádá Nitka workshop na výrobu jednoduchých loutek.

Pořadatelé z Nitky jsou za jedno v tom, že loutkové divadlo prožívá svou renesanci. Není to pasivní zábava jako televize nebo počítačové hry, ale děti mohou do představení aktivně zasahovat, ostatně sami herci je často k tomu vybízejí, a do jisté míry tak mohou i spoluvytvářet děj. Po představení si mohou i na loutky sáhnout a zkusit si je vodit. Lidé podle Nitky znovu objevují loutkové divadlo i díky pravidelným představením souboru v jejich divadélku na Bakalářích, která se konají jednou za čtrnáct dní od podzimu do jara.

Na první ročník neobyčejného loutkového festivalu kromě grantu města Písku přispějí i sponzoři – tradiční partneři Nitky, kterými jsou místní podnikatelé a firmy, kteří rádi podporují kulturní dění ve městě.
 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.