Přihlášení

Na Bejčáku stejně jako za polárním kruhem

19. 10. 2018 | Štěpánka Činátlová | Diskuze (0) | Kultura

Na sever od slunce

V Městské knihovně Písek jsme na začátku října zhlédli další dokumentární film z festivalu Jeden svět. Tentokrát šlo o norský snímek z roku 2012 Na sever od slunce. Zavedl nás daleko za polární kruh.

Hlavní protagonisté a zároveň tvůrci filmu jsou dva mladí surfaři, kteří se rozhodli prožít devět měsíců na opuštěné pláži ostrova u břehů Norska. Našli zde skvělé vlny, ale také mnoho naplavených odpadků. Naplňují své předsevzetí pláž vyčistit a současně čistí i své dosavadní životy.

Jako dva houževnatí Robinsonové si stavějí dům, sbírají dřevo na podpal, radují se základních věcí života. Žijí mimo čas, signál, blahobyt. Málo vjemů, které nabízí zasněžená, zmrzlá, do polární noci ponořená divočina, je vede k sobě samým.

promitejity.cz/detail-filmu/24-na-sever-od-slunce

A tak jsme se ptali hosta večera, psycholožky a cestovatelky Kateřiny Slabové, o čem film je. O dobrodružství, o splněném snu, o životním prostředí, o aktivním občanství? Asi o všem, ale především o radosti. O radosti ze života, který je nejvíce přítomný, když jen tak sedíme, dýcháme a díváme se do krajiny.

Po projekci následovala debata. Někoho oslovila environmentální otázka, někoho problematika prošlých potravin, kterými se oba aktéři živili. Jiné zaujala technická dimenze samotného natáčení snímku. Každopádně klíčovou zůstává otázka motivace k podobným projektům. Všichni diváci se shodli, že potřebu svobody a ztišení lze naplnit i v méně extrémních polohách, a třeba i na píseckém kopci Bejčáku.

První úterý v listopadu bude v knihovně opět patřit dokumentárnímu filmu z festivalu Jeden svět. Kateřina Slabová bude promítat snímek Zázračné dítě internetu. Pokud vás téma internetu, propagandy a cenzury zajímá, po projekci s námi můžete debatovat o nebezpečí a možnostech zneužití otevřeného internetového prostoru.

promitejity.cz/detail-filmu/38-zazracne-dite-internetu-pribeh-aarona-swartze

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.