Přihlášení

MUZEJNÍ NOC s mistrem Janem Husem

25. 5. 2015 | Lenka Nádějová | Diskuze (0) | Kultura

sobota 30. 6. od 19 hodin / Prácheňské muzeum v Písku / vstup zdarma

Jako každý rok se Prácheňské muzeum v Písku přihlásilo k celostátnímu festivalu Muzejních nocí, a protože zároveň probíhá projekt Jižní Čechy husitské, bude noc patřit především tomuto období a mistru Janu Husovi. S ohledem na husity bylo zvoleno i datum – 30. květen, kdy si připomínáme upálení Jeronýma Pražského v Kostici (1416) a bitvu u Lipan (1434).

Noc tedy začne o tomto sobotním večeru v 19 hodin na nádvoří bývalého hradu, kde zazpívá pěvecký sbor při DDM v Písku Sborissimo, a pak se již otevře brána do muzea a každý návštěvník si, samozřejmě zdarma, bude moci podle zájmu prohlížet jak stálé expozice, tak aktuální výstavy: v Galerii se svými pracemi představuje Michal Jánský a Jiří Bajer, v chodbě knihovny je možno obdivovat na fotografiích Jiřího Jirouška pohledy nejen na město Písek z letadla a v Malých výstavních síních jsou vystaveny ukázky českého medailérství dvacátého století. Sborissimo zapěje ještě jednou – Rytířském sále – a to v 19,45 a následovat v této historické prostoře bude obrazový příběh českého mučedníka, který pod názvem „Jan z Husince, mistr Jan Hus“ připravili kolegové z Husitského muzea v Táboře.
Ve 21 hodin sehraje v premiéře Prácheňská scéna hru Pavla Dostála na motivy Svatopluka Čecha „Epochální výlet pana Broučka do XV. století“. Toto představení se uskuteční v Přednáškovém sále muzea na nádvoří bývalé Obchodní akademie, trvá zhruba 90 minut a místo bude připraveno pro sto návštěvníků. Nádvoří ozdobí symbolická husova hranice, tradiční hospůdka s točeným pivem a bude možno zakoupit špekáčky a opéci je na malém ohýnku. K dokreslení atmosféry zahraje středověká kapela Subulcus.
Pro děti je připraven od 19,15 do 20,30 dětský program „Husitská práčata“ na parkánech muzea, bude třeba se ovšem časově zaregistrovat v pokladně, což stačí v průběhu muzejní noci. Na nádvoří si děti budou moci vyrobit husitské zbraně v Tvořivé dílničce paní Bečkové.
Kolorit celé noci zajistí „husité“ ze skupiny historického šermu píseckého Domu dětí a mládeže.


 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.