Přihlášení

MUZEJNÍ NOC 2024

10. 5. 2024 | Prácheňské muzeum | Diskuze (0) | Kultura

… ke 140. výročí založení muzea v Písku

Sobota 18. května 2024 / Zahájení v 19 hodin na nádvoří Prácheňského muzea v Písku


Neopakovatelná atmosféra setmělého muzea je jedním z lákadel muzejní noci. Ta letošní písecká připadá na sobotu 18. května, kdy zároveň v kalendáři můžeme číst, že se slaví Mezinárodní den muzeí.

V minulých letech vždy Prácheňské muzeum při muzejní noci akcentovalo nějaké téma, většinou související s aktuálními výstavami. Loni tak byla muzejní noc květinová, dříve například keltská či řemeslná. V letošním roce si muzeum připomíná 140. výročí založení a program muzejní noci se vrací k sérii komentovaných prohlídek expozicemi. Návštěvníci si tak můžou sami podle sebe nakombinovat, zda se nechají provést odborníky expozicemi o zlatě, etnografii, přírodě, archeologii či třeba Rytířským sálem. Na výběr bude z mnoha časů a témat.

Noc bude hudebně doprovázet etnofolková skupina Gruagach, svůj um předvede také písecké Sborissimo s renesančními písněmi. Několik šermířských soubojů ukáže Šermířská a divadelní společnost Rival.
Program pro děti v podání DDM Písek
bude probíhat na hradních parkánech, k vyzkoušení bude například střelba z luku, praku a různé historické hry,
v arkádách si děti budou moci upéct zvířátka z kynutého těsta. Program doplní Záchranná stanice živočichů Makov.

Poprvé bude k vidění obrovský krystal křemene, který před nedávnem muzeum získalo do svých sbírek darem – jedná se o největší krystal ve veřejné sbírce v České republice. Přednáškový sál se změní na improvizované kino a na programu bude mít starší i novější filmy s píseckou tématikou.

Dolní nádvoří již tradičně nabídne muzejní hospůdku.

Program začíná v 19 hodin na nádvoří, hlavní část programu potrvá do 22,30 hodin. Vstupné se neplatí, pravidelní návštěvníci vědí, že stačí pouze vhodit minci v jakékoliv nominální hodnotě do starobylé truhličky, která slouží jako počítadlo.


 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.