Přihlášení

Mladí novináři z knihovny napsali

12. 10. 2023 | Štěpánka Činátlová | Diskuze (0) | Kultura

V Písku se setkaly knihovnice. Vyměnily si zkušenosti i navštívily dětský novinářský kurz

Písek – Nedostatek dětských čtenářů. To je podle oslovených knihovnic z Písecka největší problém malých vesnických knihoven. Shodly se na tom na pravidelném setkání v Městské knihovně Písek, kde byl pro ně připraven program. Jeho součástí byla i návštěva středečního kurzu pro děti Miniredakce, který v knihovně právě probíhal. Jeho účastníci využili možnosti a ptali se desítky přítomných knihovnic na to, co je zajímá.
Gymnazista Daniel Vaněk vyzpovídal Lenku Kothánkovou, která brzy oslaví jedenácté výročí vedení knihovny v Chřešťovicích u Albrechtic nad Vltavou. „Myslíte, že je nějaký rozdíl vést knihovnu na vesnici a ve městě,“ ptal se dvanáctiletý Daniel. „Určitě je to velký rozdíl hlavně v počtu obyvatel. Tady v Písku je více čtenářů než v malé obci, kde žije třeba 150 obyvatel,“ porovnala Lenka Kothánková.
Větší knihovna než v Chřešťovicích  je pochopitelně v Záhoří. O čtenáře se tu stará Alena Valvodová. „Výpůjční dobu mám v úterý odpoledne a většinou přijde kolem pěti, deseti, někdy i patnácti čtenářů,“ počítala Alena Valvodová, která své čtenáře zná velmi dobře, a tak objednává knížky podle jejich vkusu. „Mohu říci, že mám velkou praxi, protože v knihovně působím přes padesát let,“ podotkla knihovnice ze Záhoří, která odpovídala na otázky Terezy Hronkové, další členky kroužku Miniredakce, kde si děti hrají na novináře.
Co vás na práci knihovnice nejvíce baví? To prozradila Nele Nachtmannové Dana Ryšlavá, knihovnice z Jihočeské obce roku 2022 z Albrechtic nad Vltavou. „Když mohu doporučit knížku, kterou jsem sama přečetla, ať už dospělému nebo dítěti.“ A právě v případě dětských čtenářů mají knihovnice největší a prosté přání – aby jich bylo víc.

Písecké knihovnice ocenily práci knihovnic z obcí Písecka, mnohé ji vykonávají řadu let a za symbolickou odměnu. O tom, že to dělají velmi dobře, svědčí například i Diplom za vesnickou knihovnu z jihočeského kola soutěže Vesnice roku. Titul na Písecko zamířil už několikrát.

Setkání knihovníků z Písecka se v Písku koná pravidelně každý rok. „Patří pod nás šedesát knihoven. Na setkání si povídáme, vyměňujeme si zkušenosti,“ popsala za pořadatele Markéta Tíchová a doplnila, že regionální funkci má písecká knihovna od 50. let minulého století.
Hlavní pomocí písecké knihovny těm vesnickým je bezplatné zapůjčení souborů knih. Má to výhody jak pro čtenáře, tak pro knihovnu. Návštěvníci mohou vybírat z desítek knih, na jejichž nákup by malé knihovny třeba neměly ani peníze.  
 

Autory jsou účastníci kurzu Miniredakce Daniel Vaněk, Tobias Bárta, Nela Nachtmannová a Tereza Hronková.  

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.