Přihlášení

Minori Nakaune – Otakar Ševčík je pro mě něco jako Albert Einstein pro fyziky

29. 8. 2017 | Redakce PS | Diskuze (0) | Kultura

V neděli 17. září se v písecké koncertní síni Trojice uskuteční již tradiční Japonsko-české hudební matiné . Hlavní protagonistkou je japonská houslistka Minori Nakaune.

Minori  žije v japonské Hirošimě, je členkou Hirošimského symfonického orchestru a  několik let  studovala HAMU v Praze u profesorky Hlouňové a profesora  Hály. Po návratu do Japonska tato výtečná houslistka a světově uznávaná pedagožka zasvětila vekou část svého života odkazu českého skladatele Otakara Ševčíka.  Založila soubor The Ševčik Players, s osobou Ševčíka seznamuje své žáky, prezentuje jeho dílo nejen v Hirošimě, ale po celém Japonsku a celém světě. Vydala již pět sbírek Ševčíkových děl!

V letošním roce se do Písku vracíte již po osmé. Co Vás sem vůbec přivedlo?

V roce 2009 jsem oslovila Písek s možností uspořádání koncertu mého souboru The Ševčik Players.  Koncert byl realizován Centrem kultury. Slovo dalo slovo a příští rok jsme společně zorganizovali Dny japonské kultury v Písku, kde mimo jiné vystupovali i The  Sevcik Players a moje maličkost. Od té doby jezdím koncertovat do Písku každý rok a beru s sebou pokaždé zajímavého hosta. Písek mě velmi fascinuje!

Čím Vás fascinuje?

Pro mě je velká čest navštívit Písek, jelikož zde cítím přítomnost mého milého Otakara Ševčíka ze všech stran. První, co udělám, je to, že zakoupím kytici a navštívím jeho hrob v pietním parku Trojice. U hrobu postojím a promluvám s ním. Je to pro mě pokaždé vzrušující zážitek. Během mého píseckého pobytu ještě navštívím jeho rodný dům, hotel Dvořáček (hotel Otava ), kde měl své učebny, projdu se místy, kde se procházel on,  podél řeky  dojdu do jeho oblíbené restaurace, dám si kávu a s nostalgií postojím před budovou bývalé ZUŠ u Putimské brány.

Čím Vás Ševčík tak okouzlil?

Vždyť to byl houslový pedagog světového významu! Byl zakladatele novodobé výukové metody hraní na housle a  tvůrcem vlastní učební metody  - techniky-  a zakladatelem české houslové metodiky, kterou vyučoval právě v Písku a podle níž studovali další velikáni vážné hudby, například Jan Kubelík, Jaroslav Kocian nebo Josef Muzika. Vzorem pro mnoho generací, jezdili k němu žáci z celého světa.

Je o Vás známo, že na housle cvičíte osm hodin denně, někdy i více, i v tom je Ševčik Vaším vzorem?

Vím, na co narážíte. Ševčík byl velmi přísný učitel a ze vzpomínek vyplývá, že většina Ševčíkových žáků cvičila více než osm hodin denně. Kdo polevil, neměl u něj šanci.

 Podle vzpomínek Kubelíka a Kociána byl Ševčík  uzavřený asketický člověk bez smyslu pro humor jeho vztah к žákům byl velmi uměřený. Jeho způsobem chování byl zároveň velmi charizmatický a vzbuzoval u žáků velký respekt, který je motivoval ke cvičení. V závěru života  odkázal celé své jmění ve prospěch Ševčíkovy koleje, která měla podporovat nadané studenty Pražské konzervatoře. Byl to výjimečný člověk.

I vy se tak chováte k žákům?

V podstatě ano, ale dá se říci, že je nemusím nikterak nutit. Japonští studenti jsou velmi cílevědomí a pracovití. A pokud na to nemají, vysvětlím jim to a třeba se i rozloučíme. Mimochodem, jeden můj žák  Hiroaki Goto patří do skupiny prvních houslí  Brněnské filharmonie.

Vydala jste již šest sbírek Ševčíkových děl, pracujete na další?

Ano, v současné době připravuji vydání další sbírky pod názvem „Díla Ševčíka a Bacha“.

Komu jsou sbírky určeny, kdo s nimi následně pracuje?

Samozřejmě jsou určeny všem houslistům a všem studentům houslového umění. Ševčíkovy sbírky píši a vydávám v  anglickém jazyce, proto jsou přístupné a srozumitelné lidem  a zájemcům skutečně z celého světa.

Zářiový koncert bude Vaším v pořadí osmým v Písku, koho s sebou přivezete tentokrát?

Na písecký koncert se jako vždy velmi těším. Do Písku přiletím rovnou z anglické Ely Cathedral v Cambridge, kde budu koncertovat s výtečným klavíristou  mistrem MAMORU YABUKI,  a právě on bude tím letošním  hostem. Vystupovat budeme ještě spolu s mými píseckými přáteli.

A jedna novinka, den pře píseckým koncertem potěšíme, alespoň doufám, nejen lázeňské hosty ve Vráži. Nikdy jsem tam nebyla, ale podle fotografií je to přenádherné místo. I tam se moc těšíme.

----

V neděli 17. září od 16 hodin, koncertní síň Trojice Písek

Japonsko-české hudební matiné

MINORI NAKAUNE (Japonsko)housle ,  MAMORU YABUKI (Japonsko) – klavír,

Program:

L. van Beethoven – Jarní sonáta ( duo Minori Nakaune a Mamoru Yabuki)

L. van Beethoven –  Appassionato sonata (Mamoru Yabuki solo)

Za českou stranu vystoupí:

JIŘÍ VOTÝPKA(housle), MARCELA ŠKABROUDOVÁ (klavír)

RADEK ŽITNÝ – mluvené slovo

 

 

 

Rozhovor připravila: Iveta Hodoušová

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.