Přihlášení

Městská slavnost - Rozpaky nad článkem pana Němce a pana Klokočky

24. 6. 2010 | Magdalena Myslivcová | Diskuze (9) | Kultura

procesí s milostným obrazem Panny Marie Písecké

Paní Irena Mašíková zaslala redakci Píseckého světa svou reakci na článek pana Němce a pana Klokočky z občanského sdružení Cohiba Musica, který byl otištěn v Píseckých postřezích 16.6.2010 pod titulem "Rozpaky nad pouťovým nadělením" k tématu letošní městské slavnosti v Písku.

Vážení pánové,

pokud pominu nesrozumitelný styl a nespočet frází, pak Váš článek ze dvou třetin obsahoval kritiku letošních slavností. V kontextu vašeho článku však zazněla i urážka všech dětských školních i mimoškolních píseckých aktivit a potažmo i rodičů a pedagogů, kteří se přípravy těchto složek programu slavností účastnili. Proto jsem se rozhodla s Vámi na stránkách PP polemizovat, třeba se Vám příště podobný soud nebude vyslovovat tak lehce.

Ve svém článku posléze píšete, cituji: „nechci, aby těchto pár řádků vyvolalo dojem, že si potřebuji nad podobou letošních slavností odplivnout“. To odplivnutí je však velmi zřetelné ... Souhlasím s Vámi, že programy na podiu Velkého náměstí měly své technické problémy a nepříjemně zdržovaly plynulý proud účinkujících. Nicméně jsem viděla na náměstí, které bylo plné diváků, pouze dobře se bavící návštěvníky slavností.

Právě tak se mi zdály nepatřičnými stánky s ponožkami a spodním prádlem. Ale klasická nabídka stánků s ostatním zbožím a potravinami k takové akci patří, právě tak jako nápoje. Letos poprvé se na slavnostech také objevil stánek s píseckou a jinou regionální literaturou, kde pořadatelé vyšli vstříc Antikvariátu U Slona. Rovněž tak výstava staré reprodukční techniky „Cestou zvuku“, která byla ozvěnou velmi úspěšné výstavy v Prácheňském muzeu, a doplnila originálním námětem nabídku programu. Velký stan na náměstí poskytl návštěvníkům posezení a stinný úkryt před nepřízní počasí a vychlazené pivo v parných dnech je víc než příjemným osvěžením. Program celých slavností byl letos velmi pestrý a bohatý, každá věková kategorie si přišla na své. Oproti minulým dvěma ročníkům i velká účast místních souborů a spolků je dobrým signálem zvolené koncepce a víc než chvályhodná. K dalším počinům patří i naprosté a originální novinky: oficiální hymna slavností – píseň písečáka Petra Putny a jeho skupiny Závodní ovce a také návrat tradice úvodních fanfár z věže Děkanského kostela v podání trubačů píseckých lesnických škol.

Píšete, že Váš článek vznikl v průběhu prvních hodin slavností a prošli jste pouze Velké náměstí a Karlovu ulici. Na základě tak letmého pohledu bych se neodvážila kritizovat. Vy tu odvahu máte a odvoláváte se na svoji účast při pořádání akcí Advent v Písku a Mikulášská. Mimochodem tolik v médiích vychvalovaný staročeský trh na nádvoří Sladovny se trochu svým charakterem minul účinkem. Nabízené zboží se starými řemesly skutečně až na nepatrné výjimky nemělo nic společného. Tam to skutečně byla pouťová komerce. Takzv. Mikulášskou, ten ohlušující tyátr na Velkém náměstí nebudu ani komentovat.Obsah nadílky Sv.Mikuláše přeci tkví v něčem úplně jiném, ale…..? A zlatý hřeb v podobě vašeho „zlatého vejce“ objasňujete v závěru svého článku. Radíte, zda by se neměly finanční prostředky vyčleněné na slavnosti přesunout do akce Cipískoviště. Trochu tomu rozumím, pan Klokočka je členem správní rady Sladovna o.p.s. a akce Cipískoviště tak přímo v osobě své hlavní pořadatelky a nepřímo svým programem se Sladovnou souvisí. A také pan Němec měl v minulosti jisté profesní vazby s majitelkou agentury.

Zcela a arogantně opomíjíte historický důvod vzniku, původ a duchovní myšlenku Píseckých slavností. Pokud má nějaké město v ČR originální důvod pořádat každoročně městské slavnosti, pak je to město Písek. Nemusí se každoročně opakovat historické výjevy různých panovníků, myšlenka objevovat každý rok na slavnostech téma, spojené s píseckou novověkou historií (Křižík, Ševčík, Šrámek a další) považuji za jedinečnou a hodnou podpory. Všimli jste si při své „křížové“ páteční výpravě například soutěže Písecký bakalář, která byla doprovodnou akcí letošních slavností?

I já si dovolím jednu radu pro vás: přečtěte si na webových stránkách „Dotkni se Písku“ text Mgr. Ondřeje Koláře. Historii a původ Písecké městské slavnosti si zde ozřejmíte vyčerpávajícím způsobem. Sochy z písku se mohou stát součástí programu slavností a ušetřily by se městu v tak složité současné finanční situaci vyhozené peníze za poněkud pompézní doprovodný program Cipískoviště, zejména ten na plovoucím podiu, který vlastně svým charakterem programu kopíruje nabídku slavností.

Vaše neotřesitelná jistota, že pokud se finance „přelijí“ do Cipískoviště, cituji: „jsem přesvědčen, že za těchto okolností by po akci Dotkni se Písku za rok, za dva nestěkl ani pes“, zavání, promiňte mi to pánové, trochu nabubřelostí, neprofesionalitou a závistí. Možná by prospělo, kdybyste v neděli, po Vámi označeném „pouťovém nadělením“ při tradiční bohoslužbě poprosili o požehnání tomuto městu, poděkovali bez jízlivosti za dva dny zábavy, pro kterou jste nehnuli prstem, a s trochou pokory poděkovali vůbec za mnohé!!! Ale to asi u Vás nebudu na tom správném místě. 

Irena Mašíková
 

0
0

Diskuze k článku +

24. 6. 2010 (15:37)  –  Jan V.

0
0

Konečně rozumný hlas, myslím že pozadí celého tažení proti městským slavnostem by bylo ještě zajímavější. Koneckonců i "píseckosvětoví" redaktoři se trochou přičinili. Díky paní Mašíková, máte moji úctu a obdiv.
Článek pánů Němce a Klokočky bych se nebál nazvat "Primitivismus ve službách jablečného zákusku".

Odpovědět

24. 6. 2010 (17:39)  –  Iveta Hodoušová

0
0

Nepíšu sem vůbec často, to už mě musí fakt něco hodně naštvat, abych reagovala. Ale dneska mi to nedá. Je to výborně napsaný článek, a to jak formou, tak obsahem. Prostě je to hodně výstižný.

Odpovědět

26. 6. 2010 (14:58)  –  RLanda

0
0

Sice je to hezky napsané, nemůžu ale posuzovat objektivně, jelikož jsem článek pana Klokočky nečetl. Na slavnostech se mi líbilo, jsem ale jedna z mála výjimek, jelikož jsem vyhledával jiné akce než každý rok. Bohužel ale musím napsat, že na mladou generaci se rozhodně nemyslelo a skoro se program pro ně vynechal. Pokud vím, nebyla nikde Hip Hop scéna ani program pro fanoušky taneční hudby, jak bylo zvykem každý rok. XindlX a NightWork byly jen slabou náhradou pro tyto fanoušky a nemůže se nikdo divit, že slavnosti jsou teď dost kritzované.

Odpovědět

27. 6. 2010 (11:20)  –  Jan V.

0
0

To RLanda: Neposujete-li objektivně, tak raději nic nepište.Jasně – podobné jako "františek" jinde na tomto webu Slavnosti jsou právě hodně chválené proto, že se nemyslelo jenom na mladou generaci a že byl program jiný než hip hop. Proboha proč by na městských slavnostech měla být hip hopová scéna – pletete si městskou slavnost s festivalem – fanoušci chodí na festival, návštěvníci na slavnost. Ale to je zbytečný vysvětlování.

Odpovědět

27. 6. 2010 (13:57)  –  Iva3

0
0

To RLanda: Jj, a chyběla taky punková, speedcorová , triphopová, dupstepová, grunge , jungle a emo scéna. Mluvíme zde o Městské slavnosti ne hudebním festivalu, jak bylo již zmíněno níže. A taky ne všichni mladí poslouchají Hip Hop a ani v zahraničí už tolik nefrčí.

Odpovědět

28. 12. 2010 (18:12)  –  Staňková

0
0

Dobrý večer, mohl by mi někdo třeba z radnice sdělit něco k lepošním slavnostem? Každý rok zvu veškeré příbuzenstvo i ze zahraničí (Kanada) a oni vždy včas chtějí vědět podrobnosti. Prosím alespoň zhruba. Doufám, že nebudou je hitorické. Mě to tedy nevadí, ale známí to moc nemusí. Tak za jakékoli informace budu vděčna, neznám ani termín!! Děkuji Vám

Odpovědět

29. 12. 2010 (08:25)  –  Ondřej Veselý

0
0

Dobrý den,

Vzneste prosím konkrétní dotazy na pořadatele slavností, kterým bude v r. 2011 Centrum kultury o.p.s. Jsem přesvědčen, že dostanete odpovědi na veškeré dotazy.

Hezký den

Odpovědět

1. 1. 2011 (23:30)  –  Elév

0
0

Nejsem nadšeným obdivovatelem ani slavností, ani Cipískoviště a na obou akcích nemám žádný ekonomický ani jiný zájem. Jako občan města, návštěvník, oceňuji to dobré, co v obou akcích je a stále setrvávám u svého názoru, že obě akce by se měly uvážlivě spojit do jediné. Slovo megaslavnosti se ale přímo bojím vyslovit ………………

Odpovědět

3. 1. 2011 (10:37)  –  Lukáš

0
0

Městská slavnost měla léta na zpět s městem společný jen název. Město se veškeré organizace atd. zbavilo balíčkem peněz pořadateli ….
Loňský pořadatel ani nesplnil podmínky výběrového řízení ….
Nicméně, dělat akce za takové peníze dokáže jak minulý pořadatel, tak pánové ze sdružení Cohiba .

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.