Přihlášení

Loutkový “velkofilm” Malý Pán píseckého rodáka Radka Berana jde do kin

27. 4. 2015 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Znáte ten pocit, když se ráno probudíte a zjistíte, že vám v životě možná něco schází? Přesně to se jednou stalo Malému Pánovi, a tak se vydal na dlouhou cestu. A to všechno jen proto, aby především poznal sám sebe. Loutkový “velkofilm” Malý Pán se bude v kinech promítat od 14. května. V píseckém kině Portyč však bude mít předremiéru i s tvůrci filmu již 3. května od 15 hodin. K vidění pak bude ještě v rámci Cipískoviště 17. května. Malý Pán se natáčel v Píseckých horách, u Temešváru a dalších lokalitách poblíž Písku.

Objevte s novou dobrodružnou pohádkou pro malé i velké diváky režiséra Radka Berana kouzelný svět loutek, popusťte uzdu své fantazii v tajemném lese a nenechte si ujít, jak velká cesta Malého Pána dopadne.  „Loutky jsou pro děti naprosto přirozená věc, jejich jazyku skvěle rozumí,” říká Radek Beran.

Příběh na motivy úspěšné knihy Velká cesta Malého pána od Lenky Uhlířové a Jiřího Stacha je postaven na jednom z nejdůležitějších principů našich životů, a tím je potřeba nebýt sám, mít se o koho opřít, když nám je smutno nebo když se chceme podělit o radost. Pohádka o Malém Pánovi dětem ukáže, že v životě jsou důležitější věci než majetek a peníze.

Loutkám talentovaného výtvarníka Františka A. Skály propůjčili hlasy známí herci, jako například Saša Rašilov, Klára Sedláčková, Táňa Vilhelmová, Pavel Liška nebo Miroslav Táborský. „Nabídka obsazení do role Malého Pána mi udělala radost jako za poslední dobu máloco. Je to naprosto výjimečná věc a pro mě srdcová záležitost,“ říká Saša Rašilov.

Film vznikal téměř pět let v produkci společnosti Bedna Films, za pomoci České televize a Fantomas Productions. „Hlavní idea je připomenout v dnešní době lidem, a hlavně dětem, kouzelný svět loutek skrze film. Představit jedinečnou československou loutkářskou školu, a to nejen doma, ale i v zahraničí, kde je naše loutka známá svojí kvalitou a nápaditostí,“ říká producent filmu Jakub Červenka.

Výtvarnou podobu loutek má na svědomí výtvarník František Antonín Skála, syn slavného sochaře Františka Skály. Výroba loutek mu trvala skoro rok. A dala mu zabrat. Malý Pán neměl být ani mladý, aní starý, ani hezký, ani ošklivý. Vizuální podoba je ale právě to, co je na pohádce Radka Berana výjimečné.

Loutky rozhýbal známý soubor Buchty a loutky. „Protože Buchty a loutky mezi divadelníky proslavil tzv. filmový jazyk, který začaly používat v divadle, je na čase začít ve filmu používat loutkový jazyk. Ačkoli jde o technicky a technologicky nejnáročnější projekt, jaký jsme dosud dělali, chceme zároveň přiznat, že se před kamerou budou pohybovat skutečné loutky se skutečnými drátky v hlavě a nitkami na rukou a nohou,“ říká režisér Radek Beran.

ROZHOVOR s Radkem Beranem na Píseckém světě.

Hudbu  a chytlavou ústřední písničku složil lídr skupiny Tata Bojs Milan Cais. Prozradil, že ji testoval přímo na svých třech dcerách ve věku od 2 do 9 let. „Hudba pro loutkový film je speciální disciplína, protože loutky mají stabilní výraz a emoce se sdělují buď hlasem nebo hudbou. Moje dcery mě samozřejmě sledovaly při práci a vždycky je obraz naprosto vtáhl, tak doufám, že stejně to bude fungovat v kině,” říká autor hudby Malého Pána.

Tvůrci nové dobrodružné pohádky Malý Pán se spojili s Nadací Terezy Maxové, které věnují z každé zakoupené vstupenky jednu korunu.

Oficiální stránky filmu: MALÝ PÁN

Facebook: 

Film trvá 83 minut. Po pohádce čeká děti ve foyeru kina popkornový rautík a setkání s režisérem Radkem Beranem, Kristínou Beranovou, hercem Sašou Rašilovem a dalšími tvůrci. Od 14 hodin ve foyeru kina připravily Lesy ČR pro děti různé hry a soutěže „lesní pedagogika“ . Vstupné je 100 Kč pro děti i dospělé. Počet míst je omezen, využijte předprodejních míst! Partnerem akce je Sklípek u Petra (Petr Chládek) a bufé kina Portyč „Trpaslík“.

 

Text: Eva Samšuková, Zbyněk Konvička

 

Fotogalerie k článku


0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.