Přihlášení

Longital na cestě k nám aneb hudební rajské zážitky tento čtvrtek 13. 5. ve 20:00 v kavárně U Vavřiny

11. 5. 2010 | Martin Zborník | Diskuze (1) | Kultura

Longital foto -gkl-

Pestrobarevná a nabitá energií je hudba Longital, kteří vznikají v roce 2004 v Bratislavě ze známé a proměnlivé formace Dlhé diely. Rockoví písničkáři, experimentující v plochách a energii autorské hudby i textů, výborní muzikanti Daniel Salontay a Shina, díky kterým se tahle skvělá slovenská muzika dostává k nám a také do celé Evropy.

Longital jsou dva zvukoví cestovatelé Shina (zpěv a basa) a Daniel Salontay (zpěv, kytara, smyčec), za podpory elektronického spoluhráče - laptop Xi Di Nim (organická elektronika, zvuky prostředí, loopy, samply). Longital je poetická výprava na elektrických psech do neznámých zemí. Nevidíte violoncello na pódiu? Nedivte se, to jezdí smyčec po kytaře. Koncerty příležitostně vizuálně dotváří VJ Kufrík Brother.

Osobně mám radost a požitek z jejich slovenských textů, které připomínají hravost a oslnivost textů kalandrovských Marsyas a z hudby, která je rovnocenná s tvorbou například věčného Jeffa Buckleyho. Návštěvníci píseckých koncertů měli jedinečnou šanci vidět, slyšet a zažít nezapomenutelnou jiskřivou atmosféru, kdy Longital stahují energii z celého astrálního Velkoskladu a předávají ji všem bez rozdílu, ať už posluchači jejich hudbu znají či nikoliv. Památné jsou koncerty v RW CAFE a také v písecké synagoze, kde Longital přijali s radostí účast na akci, věnované oživení této písecké památky s názvem Světlo v synagoze.

Longital se potkávali na pódiích s Moloko, Ralph Myerz, Tujiko Noriko, Lali Puna, The Levellers, Bell X1, Tychonaut, Black, Claire Di Terzi, Medeski-Martin-Wood, Susanne and the Magic Orchestra. Glen Hansard nabídl skupině předskakovat koncerty The Frames v části jejich evropského turné – v ČR a Rakousku. Na Slovensko pozvali Longital na turné Ninu Hynes. Nyní přijíždí do Písku s novou deskou Gloria, což je silný materiál, který slibuje pořádný a energií nabitý koncert, ze kterého se nechce odcházet domů.

V komorním prostředí písecké kavárny U Vavřiny, která se systematicky věnuje hudebnímu labužnickému vyžití svých návštěvníků se tak jistě máte na co těšit. Jen snad – zamluvte si místa, bude to síla!

autor článku -gkl-

podrobnosti na http://www.longital.com/  a http://www.uvavriny.cz/akce.htm

0
0

Diskuze k článku +

13. 5. 2010 (08:46)  –  karel s.

0
0

Longital je vynikající kapela, viděl jsem je na slovenské Pohodě a vřele doporučuji. A vůbec program u Vavřiny si zaslouží pochvalu.

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.