Přihlášení

Kytarista Sammy Vomáčka, český rodák, se představí v Písku

19. 1. 2012 | Pavel Malina | Diskuze (0) | Kultura

Virtuózní kytarista Sammy Vomáčka vystoupí v pondělí 23. ledna v Divadelní kavárně v Písku. Útulný sál města nad Otavou rozezní hudbou amerických černochů. Začátek koncertu je ve 20.00 hod., vstupné 80,- / 100,- Kč

Sammy Vomáčka se narodil roku 1946 jako Jiří Vomáčka v tehdejším Československu v Brandýse nad Labem. Jeho hudební vývoj zahrnoval vcelku obvyklý posun od prvotního okouzlení rockem v šestnácti letech přes odklon blues až k současnému jazzu, swingu a zejména ragtimu.

Od roku 1970 žije v Německu, v roce 1974 opustil Berlín a vydal se na cesty po pódiích dalších evropských států. Později, v roce 1979, se dostal i do země hudby, kterou interpretuje, a to do USA, kde úspěšně odehrál několik koncertů - například v San Franciscu nebo San Diegu.

Hraje jak v triu, tak sólově, používá většinou klasickou westernovou kytaru, ale bluesové skladby hraje i na rezofonickou kytaru. Mnohé ze skladeb jeho koncertního repertoáru jsou pro kytaru přepsané pianové ragtimy.

K pojmu ragtime: je to styl hry na klavír z počátku 19. století, považovaný za poslední mezistupeň mezi tradiční černošskou hudbou a jazzem. Díky filmu Podraz je asi nejznámější ragtime Scotta Joplina z roku 1902 The Entertainer, nebo domácí Ježkův Bugatti Step.

Sammy udržuje kontakt s publikem kromě hudební virtuozity i neformálním vyprávěním historek ze svého pestrého muzikantského života. S obojím se mohou posluchači tedy setkat již v pondělí 23. ledna v Divadelní kavárně v Písku, koncert začíná ve 20.00 hodin.

Weby:
http://www.sammyvomacka.de/

http://www.divadelni-kavarna.cz/
 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.