Přihlášení

Kulturní matiné ke Dni esperantské knihy a předvánoční posezení v MěK Písek

7. 12. 2010 | Věra Vodvářková | Diskuze (0) | Kultura

Logo MěK Písek

Zveme vás na netradiční ADVENTNÍ MATINÉ, které proběhne v sobotu 11. prosince od 10.00 do 11.45 hod. v klubovně Městské knihovny Písek.

esperantoNa úvod je připravena kulturní koláž u příležitosti Dne esperantské knihy, slaveného po celém světě každý rok 15.prosince, v den narozenin tvůrce mezinárodního jazyka esperanto dr. L.L.Zamenhofa. Že tento jazyk není zdaleka tak mrtvý a neužitečný, jak by se možná zdálo, se mohli čtenáři písecké knihovny přesvědčit už letos na jaře v rámci výstavy věnované tomuto tématu. Možná neuniklo vaší pozornosti, že od listopadu tohoto roku knihovna o sobě informuje zahraniční návštěvníky svého webu kromě angličtiny a němčiny i v esperantu.

Esperanto je přes svou snadnou naučitelnost jazyk plnohodnotný a výrazově bohatý – svědčí o tom mj. přijetí do mezinárodního PEN-klubu či existence esperantských spisovatelů navržených na Nobelovu cenu za literaturu.

Tuto sobotu se zde budete moci seznámit s některými zajímavými knižními novinkami v tomto jazyce, posoudit jeho libozvučnost v rámci recitace i poslechu vánoční hudby a shlédnout krátké DVD o esperantské kultuře. Vše bude samozřejmě vedeno v češtině, takže znalost esperanta není pro účast podmínkou!

V druhé polovině pořadu se setkáme v rámci adventního zastavení a zamyšlení s populárním publicistou a psychiatrem MUDr. Maxem Kašparů, který mj. rovněž ovládá esperanto. Řečeno jeho vlastními slovy: „Advent nám nabízí šanci. Můžeme vstoupit do ticha, které nemusí být úplnou absencí zvuků, ale spíše prostorem, ve kterém uslyšíme cosi hluboko v nás. Uslyšíme jemné tóny výzev, možná i bolavého svědomí, zachytíme šepot duchovních hodnot, které nejsou vnímatelné v rámusu tohoto světa. Zastavíme se, zvolníme tempo, srovnáme hierarchii životních hodnot, ale především zregulujeme kurz své životní plavby, svojí lidské existence“.

Bezpochyby zbude čas i na případné dotazy posluchačů v rámci následné besedy.

Setkání bude zakončeno stejně jako loni malým adventním pohoštěním – rozloučíme se skleničkou medoviny a ochutnávkou domácího cukroví ....

Za pořádající E-klub „La Ponto“ Písek
PhDr. Pavla Dvořáková
 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.