Přihlášení

Kresby Františka Doubka v senátu

14. 12. 2010 | Zdenka Jelenová | Diskuze (0) | Kultura

Karel IV. Kresba František Doubek

Vernisáž výstavy známého píseckého výtvarníka Františka Doubka "Chvála kreseb" uspořádal v úterý 14. prosince v Senátu písecký senátor Miroslav Krejča. Výstava se koná u příležitosti Doubkova životního jubilea

Chvála kreseb je název výstavy z tvorby Františka Doubka, která se pod záštitou senátora Miroslava Krejči koná od úterý 14. prosince do 7. ledna v budově Senátu ve Valdštejnské ulici v Praze. Slavnostní vernisáž začíná v 17 hodin v předsálí jednacího sálu Senátu Parlamentu ČR. Výstavu zahajuje náměstek ministra kultury František Mikeš a Jiří Reiniš z českobudějovické galerie Zlatý kříž.

Z úvodního slova Jiřího Reiniše:

"Profesor František Doubek pochází z Milevska, malého městečka v jižních Čechách, významného, protože zde nacházíme věci starší než je doba předrománská a má bohatou kulturní tradici. Studoval výtvarnou výchovu na někdejší Vysoké škole pedagogické v Praze, promoval u profesora Cyrila Boudy. Od roku 1969 působil v Písku jako středoškolský profesor. Vedle své pedagogické práce se po všechna léta věnuje vlastní výtvarné činnosti. Je rozsáhlá, od volné kresby, přes ilustrace, kaligrafii až po kresbu novinářskou. Vedle toho se podílí i na tvorbě užité, jako jsou plakáty, knižní obálky, blahopřání, exlibris, intarzie, až po grafické úpravy knih a publikací.

František Doubek si ukládá nemalé cíle, svou kresbou se snaží vystihnout duši měst. Snaží se zachytit je v objemech i významných souvislostech, které podle něho udržují je nezaměnitelnou atmosféru. Činí tak výtvarnou zkratkou, šrafováním, jež dává kresbě nejen prostor a tvar, ale i poezii. Proto jeho cesta tak často vede souběžně s verši básníků, neboť poezie mu poskytuje nejvíc svobodného prostoru pro jeho imaginaci.

Autor je znám svými perokresbami a grafikami s typickou jednoduchou tenkou linkou a důslednou stylizací. Jeho díla jsou oslavou a chválou kresby. Spolupracuje s řadou vědeckých ústavů a škol. Svá díla vystavoval a reprezentoval svou vlast v mnoha evropskými městy, dále také v Egyptě, Saudské Arábii, Iránu, Spojených arabských emirátech atd. Obrazy a grafiky najdeme v galeriích a soukromých sbírkách prakticky celého světa. Poslední jeho VELKOU zahraniční výstavou byla v Bruselu – Berlaymontu v rámci Českého předsednictví EU. Výstava získala řadu ocenění a vyjádření „pohlazení Evropě“.  Zajímavé je, že malé fragmenty můžeme dnes shlédnout na této komorní výstavě a že je věnována jeho životního jubileu, které oslavil v minulých dnech.

V poslední době pracoval na řadě výtvarných návrhů medailí vydávaných Českou mincovnou v Jablonci nad Nisou. Zabývá se také výtvarnými návrhy doplňkových informačních systémů sítě českých dálnic. Významnými počiny poslední doby jsou výtvarné návrhy insignií Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích, medaile primátora Č.Budějovic, a další.

František Doubek je renesančním člověkem, je výborným kreslířem, ale také hudebníkem. Má rád lidi – na jeho výstavy chodí stovky lidí a stojí hodinové fronty na podpis knih s jeho ilustracemi. Má mnoho příznivců mezi všemi společenskými vrstvami. Svým významem patří mezi přední české výtvarné umělce.

Dovolte mi, abych i jeho jménem poděkoval VŠEM, kdo se podíleli na této výstavě - panu senátorovi Krejčovi, panu doktoru Františku Mikešovi, l. náměstsku ministra kultury ČR a všem, kteří nám pomáhají tyto krásné kresby uvádět v život – panu Dr. Ing. Kopeckému, panu Nadberežnému, majiteli tiskárny Inpress, a také za možnost vystavovat V Senátu České republiky. Přeji Vám všem a příjemné kulturní zážitky z dnešní výstavy."

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.