Přihlášení

Komentář: Písek skončil – a co teď?

14. 2. 2011 | Zdenka Jelenová | Diskuze (5) | Kultura

Z týdeníku e -GAG. Kresba Tsocho Peev-Bulharsko.jpg

Komentář Ivana Hanouska z České unie karikaturistů vyšel v zájmovém celostátním týdeníku České unie karikaturistů e-GAG č. 2 z 13. ledna 2011. Protože se obrací především na píseckou radnici, zveřejňujeme ho se souhlasem autora na Píseckém světě.

Během pár let skončily tři pilíře mezinárodního začlenění České unie karikaturistů. Víceméně
všechny ty negativní zprávy, konkrétně o zrušení Fór pro FORu, Humorestu i píseckého Bienále mají společný jmenovatel – personální změny na vedoucích místech hlavního pořadatele, s nímž ČUK na festivalech humoru spolupracoval. I když své v tom sehrála i tzv. finanční krize, ani v Hradci Králové, ani v Písku a už vůbec ne v Praze nešlo o zas tak závratné částky, které by nebyly po ruce – ať už jde o město, kraj, muzeum, či pořádající organizaci.

Jistě, peníze se nyní těžko shánějí i od sponzorů, ale při získání základní částky z grantu na kulturu by se tradiční projekt jistě dal přechodně zorganizovat i v „odlehčené“ variantě. Jenže takové mezinárodní projekty, jaké ČUK vymýšlel, ale nemohl finančně zajišťovat, stojí a bohužel i padají s osobnostmi, které jsme pro naši věc získali. A většina, ne-li všechny tyto osoby neustále obhajují svou pozici (a činnost) v neustálem boji s konkurencí.

V případě Písku se stal zaběhnutý projekt obětí boje politického. Po volbách se změnila městská radnice a mladý starosta s radními bienále kresleného humoru nepovažuje za důležité (a není ani vyloučeno, že prostě jde jen o osobní animozity mezi těmi, kteří měli pro bienále nejen pochopení,
ale i dobré slovo a jinými, kteří těm prvním chtěli ukázat sílu). Bienále v tom zřejmě – jako zcela apolitická aktivita – nemohlo hrát vlastní roli.

Kdo nyní vede Písek, to si lehce najdete na webu města. Jména vám nic neřeknou, stranické příslušnosti ano (ČSSD i ODS jsou v radě). To jistě není náš problém, nejsme tamní voliči; koneckonců nikdo z nás ani není z Písku. To město nám pouze, z historických důvodů, které známe, bylo po půl druhého desetiletí skvělým partnerem (a hlavně, pochopitelně jeho lidé!). Za to nyní městu Písek (a hlavně těm lidem!) děkujeme.

Předsednictvo České unie karikaturistů nyní připravuje naši oficiální reakci na zrušení letošního ročníku Bienále. Bude v ní jistě poděkování za minulost, zklamání ze současnosti i vyjádření pochyb o tom, zda si v Písku uvědomují, co jejich město spolu s projektem v mezinárodním měřítku ztrácí. Kolik stovek autorů z celého světa se o městě dozvídalo. A kolik desítek významných výtvarníků žánru cartoons díky bienále Písek navštívilo a s nehranými slovy uznání město opuštělo. Ti samí se nyní jistě nebudou radovat, ale divit, že taková tradiční součást mezinárodního kalendáře zanikla.

Tradice je vůbec slovo, které by si zasloužilo rámovat do zlata. Ta se totiž nedá jen tak udělat, koupit – ta se musí získat, vysloužit. A to se organizátorům podařilo dokonale. Jenže tradice se také dá, daleko rychleji a snadněji, zničit. Což se nyní, zřejmě bez rozmyslu, děje. V titulku stojí psáno: co teď? Dodejme ještě: co MY teď? Pokud jde o Písek, ještě jsme věc neuzavřeli. Vždyť v českém „hlavním městě kresleného humoru“ se kupříkladu nachází pěkná sbírka vítězných prací z 8 ročníků bienále a ze 3 ročníků mezinárodního setkání karikakaturistů. Jejich autoři si jistě zaslouží vědět, kde tato díla jsou, anebo kde budou majitelem deponována či vystavena. Vždyť jen ta, získaná v CMP, mají hodnotu přes 100 000 Kč.

ČUK je ovšem také spolek, který má přirozený zájem, hraničící s povinností, nestát tu se založenýma rukama a s nohama samým zděšením vrostlýma do země. Ano, Česká republika
se náhle řadí mezi státy, které nepořádají žádnou mezinárodní soutěž pro karikaturisty. Takové země tu jsou, to víme. Ale – bez urážky – znamenají jen druhou ligu. Je nutné tedy něco dělat. Nebude to lehké a jistě ani jisté. Ale je to úkol, který před námi stojí zcela jasně. Každý, kdo v této věci může něco navrhnout a hlavně udělat, zařídit, vyjednat, někoho mimo náš okruh pro věc nadchnout, bude vítán. A kdo v tom bude i úspěšný, bude blahořečen – sakra, není to rouhání? Pokud tím míníme ocenění věhlasným Bílým opem, snad ne…

Ivan Hanousek, edYtor

http://www.ceska-karikatura.cz/cs/aktualne/

Co Písek dal – a dát může (ZASLÁNO AUTOREM DODATEČNĚ)

Přestože se z velké většiny vrátily soutěžní práce autorům, ty nejlepší z nich mohlo publikum spatřit na výstavách a řada z nich zůstala zachycena ve výstavních katalozích. Vítězná díla mezinárodních soutěží v ČR se pak obvykle staly majetkem pořadatele… Nebylo by od věci při nějaké významnější příležitosti uspořádat reprezentativní výstavu oceněných vtipů ze všech třech českých mezinárodních festivalů cartoons (Písek, Humorest a FórPro-FOR). Finalových prací, které spolu s těmi vítěznými spočívají nikým už léta neviděny v depozitářích pořadatelů, je možná až několik set! Byl by to velký krok na cestě připomenout českému publiku, že světový výtvarný humor žije – a také jak dnes vypadá.

Pokud jde o písecké bienále, následující tabulka ukazuje rázný nástup, dva ročníky stagnace a pak velký nárůst čísel v letech 2001 a 2003, zajímavý především pokud jde o počty autorů a velkolepé zmnožení zúčastněných zemí. Následovalo ustáleni v r. 2005 na úrovni ro-ku 2003 a nový skok opět v r. 2009. Skok ovšem poslední. (G)

Ročník Počet kreseb Počet autorů Počet států
1995 492 108 13
1997 360 81 9
1999 437 107 17
2001 568 146 29
2003 790 236 38
2005 795 223 33
2007 488 151 38
2009 606 181 51

Za 8 ročníků a 14 let do soutěžního Bienále kresleného humoru v Písku přišlo 4536 kreseb od 1233 autorů (někteří z nich soutěžili opakovaně, tj. cca 400 různých autorů) z cca 75 států světa (číslo 228 ze součtu nelze uvádět, ale ani předloňský maximální počet 51 zemí není vypovídající – je jasné, že v různých ročnících bienále se účast některé z menších zemí neopakovala (těch zastoupených jediným autorem bývá dost) naopak jiné země (ze stejné příčiny) zase přibývaly. (g-men)

0
0

Diskuze k článku +

14. 2. 2011 (02:15)  –  Martin Zborník

0
0

Dovolím si reagovat na tento článek, jako člen kulturní komise. Akce bienále kresleného humoru v Písku byla v minulých letech pořádána přímo naším odborem kultury a financována prostřednictvím zlatého fondu (2006 – 431 793 Kč; 2007 – 376 400,- Kč) a nebo následně (2008 – 475,3 tis Kč; 2009 – 441 tis. Kč; 2010-440 tis Kč) prostřednictvím jmenovité položkou v rozpočtu kultury města. Tato částka je na písecké kulturní poměry „závratná částka, která by nebyla po ruce“ na akci, která má mizivou návštěvnost.
Komise o bienále jednala mnohokrát i v minulých volebních obdobích. Navzdory jejím doporučením byla tato akce odborem kultury neustále protěžována na úkor dalších akcí. Osobně v komisi dlouhodobě prosazuji zrušení jmenovitých kulturních akcí napojených přímo na rozpočet, protože tyto akce nepodléhají ve městě platným pravidlům podpor kulturních akcí. Vytváří se tak nerovné prostředí pro žadatele o nemalou finanční podporu ze strany města. To že letos prvně nebyla tato akce přímo napojena na rozpočet města, považuji za krok správným směrem.
České unie karikaturistů může v současnosti požádat, jako všichni další pořadatelé kulturních akcí, o nemalou podporu města v právě vyhlašovaném 1.kole grantů na letošní rok. Pokud bude jejich projekt shledán grantovou komisí kvalitním, může tato tradice v Písku krásně pokračovat dále. Je to tedy jen na ČUK, protože odbor kultury byl rozhodnutím rady rozpuštěn.

Odpovědět

16. 2. 2011 (21:10)  –  Zdenka Jelenová

0
0

Autor k článku doplnil statistický přehled osmi ročníků bienále.

Odpovědět

17. 2. 2011 (10:59)  –  Martin Zborník

0
0

Je škoda, že vaše statistika není doložená návštěvností této akce v jednotlivých letech. Bylo by to velice zajímavé srovnání.

Odpovědět

18. 2. 2011 (09:09)  –  čtenář PS

0
0

Připojuji se k názoru pana Zborníka o informaci návštěvnosti bienále a o zveřejnění položek, za které byly ony velké peníze každý ročník vynaloženy. Zřejmě byly financovány kompletní pobyty autorů, bohaté rauty atd. Souhlasím, aby ročníky bienále pokračovaly, ale aby pořadatel opatřil peníze z grantů a nebo aby se na jeho organizaci podílela i sama Česká unie karikaturistů. Pochybuji, že takové peníze mají k dispozici třeba kurátoři Prácheňského muzea a to se v jejich třech výstavních prostorách již po dlouhé roky každoročně vystřídá mnoho kvalitních výstav.

Odpovědět

2. 3. 2011 (22:48)  –  Aleš Procházka

0
0

Zajímavé, co se tu člověk nedozví :-)
V létě jsem zaregistroval, že se u nás konal "Festival nad řekou", myslím, že to byla taky významná akce. Není k tomu také nějaká kalkulace nebo návštěvnost?

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.