Přihlášení

Karel Poláček - výstava v Městské knihovně Písek

7. 3. 2012 | Věra Vodvářková | Diskuze (0) | Kultura

Městská knihovna Písek

V březnu letošního roku si připomínáme 120. výročí narození českého spisovatele, novináře a filmového scénáristy Karla Poláčka. MěK Písek připravila výstavu, která přiblíží návštěvníkům tuto osobnost české literatury nejen jako spisovatele, ale také jako člověka, otce, přítele mnoha dalších významných osobností a sběratele židovských anekdot.

Součástí výstavy jsou dokumenty vypovídající o kulturním životě v koncentračním táboře Terezín, kde byl Poláček za nacistické okupace internován.

Březen a duben 2012 v 1. patře budovy MěK Písek.

Karel PoláčekNarodil se 22. března 1892 v Rychnově nad Kněžnou, jeho otec - Jindřich Poláček byl židovský obchodník s koloniálním zbožím. Matka se jmenovala Žofie a byla rozená Kohnová .
Studoval v Rychnově vyšší gymnázium, byl však vyhozen pro „vzdorovité chování“ a špatný prospěch. Nakonec gymnázium dokončil maturitní zkouškou v Truhlářské ulici v Praze roku 1912. Po jeho absolvování začal studovat na právnické fakultě Karlovy univerzity. Zároveň ale v Rychnově organizoval studentské loutkové divadlo, pro něž psal a překládal hry, hrál v něm a také je řídil.
Na začátku první světové války Poláček narukoval do armády Byl odvelen na ruskou frontu (Halič), kde zažil porážku rakouské armády a její ústup. Koncem války utekl do srbského zajetí, z něhož se vrátil po skončení války.
Nastoupil jako úředník ve vývozní a dovozní komisi (pozdějším Úřadě pro zahraniční obchod).
Od roku 1920 začal psát do satirických časopisů Štika venkova a Nebojsa. V nich se se seznámil s bratry Karlem a Josefem Čapkovými.
Okupace a rasová perzekuce ho donutily pracovat v Židovské náboženské obci jako knihovník.
Dne 5. července 1943 byl převezen do terezínského ghetta, po roce - dne 19. října 1944 byl poslán transportem do koncentračního tábora Osvětim.
Původně se předpokládalo, že zemřel v Osvětimi v plynové komoře, až v 90. letech se podařilo najít důležitého svědka, účastnici pochodu smrti Kláru Baumöhlovou z východního Slovenska, která potvrdila, že Poláček přežil transport z Osvětimi do tábora Hindenburg.Účastnil pochodu z Hindenburgu do tábora Gleiwitz. Zde již neprošel selekcí a byl nacisty popraven.
Karel Poláček se řadil k tzv. Pátečníkům. Roku 1995 mu byl in memoriam propůjčen Řád T. G. Masaryka II. třídy.

zdroj: WIKIPEDIE

Karel Poláček ve fondu MěK Písek
 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.