Přihlášení

Karel Dohnal dohnal děti k smíchu

20. 11. 2015 | Hanka Šefránková | Diskuze (0) | Kultura

Na pozvání hudební agentury Pavly Ondřichové Trefné jsme s dětmi předškolních klubů NADĚJE navštívili výchovný koncert pro sólový klarinet, jehož autorem je německý skladatel Karlheinz Stockhausen.

Karel Dohnal v úvodu přivítal přítomné a navodil atmosféru, vysvětlil dětem neznámé pojmy a seznámil přítomné s obsahem hudebního díla. Popsal dětem emoce, které bude vyjadřovat hrou na klarinet (radost, smutek, lásku, přísnost učitele, kouzla,…). Následoval odchod a příprava na vystoupení.

Tento umělec je laureátem řady významných mezinárodních soutěží (Pražské jaro 2002, Bayreuth 2001, Ostende 1999, Sevilla 1997, Londýn 1997). Po absolvování Ostravské konzervatoře pokračoval ve studiu na vysokých školách v Londýně, Berlíně, Petrohradě a Hilversumu.

Karel Dohnal skladbu Harlekýn nastudoval již v roce 2010 a prvním velmi vděčným posluchačem mu byla tehdy sedmiletá dcera. Do sálu Sladovny nastoupil v kostýmu se skvěle nacvičenou hudebně – pantomimickou kompozicí. Výtečný hudebník předvedl ve skladbě svůj komediální a pohybový talent před vyprodaným sálem a dohnal přítomné ke smíchu i k zamyšlení, propojil poslech hudby s úžasným zážitkem. Během hry předvedl na klarinet i roztodivné zvuky, chytal mouchu, které se chtěl zbavit různými způsoby. Po skončení skladby zazněl bouřlivý potlesk, který dlouho neustával.

Následovala ještě část o klarinetu, kdy pan Dohnal zábavnou formou vysvětlil dětem, že klarinet je dřevěný dechový nástroj a název pochází z italského clarinetto = malá trubka. Samotný klarinet se však vyvinul z barokního nástroje chalumeau. Děti se také dozvěděly, z čeho se klarinet skládá a vyrábí, na kolik dílů se dá rozložit, co je to plátek, jak je klarinet dlouhý, mohly si nástroj potěžkat a zahrát si na klapky. A kdo nevíte co je soudek, brýle a kolik má klarinet klapek, zkuste si to někde zjistit, my už to víme.

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.