Přihlášení

Jiří Prachař / Jiří Řeřicha

12. 7. 2021 | Prácheňské muzeum | Diskuze (0) | Kultura

Sochy a obrazy / Vernisáž 15. 7. 2021 v 17 hodin na nádvoří muzea

Prácheňské muzeum v Písku
16. 7.  –  29. 8. 2021

V Galerii muzea vystaví svá díla Jiří Prachař a Jiří Řeřicha, tedy dva výtvarníci, které umění milovnému píseckému obecenstvu netřeba šířeji představovat. Vždyť oba jsou součástí zdejší kulturní scény více jak padesát let. Výstava připravovaná kurátorkou Martinou Měřičkovou bude zaměřená na jejich současnou tvorbu.

Jiří Řeřicha se v posledních dvou letech, po smrti matky, věnuje převážně malbě krajin. Písecký malíř tak na nějaký čas opustil témata pro jeho malbu tak typická, jako je malířské glosování společenského života, či nastavování pomyslného zrcadla společnosti. Maluje klid důvěrně známých míst, krajinu kolem Písku.

Jiří Prachař i v pětaosmdesáti letech seká sochy z mramoru a těší se jak psychické tak fyzické vitalitě. Čas pro Jiřího Prachaře plyne vlastním tempem a nikam se nežene. Skulptury z posledních let nedosahují rozměrů dřívějších realizací. Menší kamenné bloky však dávají píseckému sochaři možnost vytvářet složitější kompozice, ve kterých se uplatňuje hra světla a stínu, to vše v naprosto dokonalém řemeslném zpracování.

Sochařskou tvorbu Jiřího Prachaře bychom nalezli rozesetu po celých jižních Čechách, jenom v Písku bylo rozmístěno na čtrnáct jeho skulptur. Jiří Řeřicha má pak na svém kontě desítky samostatných i kolektivních výstav. Oba se podíleli na vzdělávání mladých adeptů umění na Střední průmyslové škole a Vyšší odborné škole restaurátorské v Písku a Jiří Řeřicha i na Soukromé střední výtvarné škole v Písku.

Slavnostní zahájení výstavy proběhne 15. července na nádvoří píseckého hradu od 17 hodin. Úvodní slovo pronese historik umění Jaromír Procházka, hudební doprovod obstará Karel Petro. Výstava s názvem „Jiří Řeřicha / obrazy – Jiří Prachař / sochy“ potrvá až do 29. srpna tohoto roku.   

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.