Přihlášení

Rozhovor před zahájením výstavy – JIŘÍ JIROUŠEK: Fotografie z letadla rozšiřují pohled na zemi, ukazují ji jinak

13. 5. 2015 | Lenka Nádějová | Diskuze (0) | Kultura

Velkoformátové fotografie z výšky. Prácheňské muzeum v Písku, chodba knihovny, 21. 5. – 2. 7. 2015. Několik otázek položila Jiřímu Jirouškovi kurátorka výstavy Irena Mašíková Konštantová:

Velkoformátové fotografie z výšky jsem poprvé viděla asi před 15 lety  v Paříži instalované na  plotě Lucemburské zahrady. Byla to tehdy první výstava tohoto druhu. Zcela mne ty snímky svou výtvarností uchvátily.

  • Co Vás vedlo k fotografiím pořizovaným z výšky? Potřeba adrenalinu, touha po svobodě, nebo to byl prvoplánový způsob Vašeho vyjádření jako fotografa?

Chtěl jsem zaznamenávat své lety.  Nebyl v tom nějaký jiný cíl. Ale brzy jsem zjistil, že při prohlížení mi fotky říkají více.  Nejen připomínají konkrétní let. Rozšiřují pohled na zemi, ukazují ji jinak,  než jsem ji za letu vnímal.

  • S jakou fotografií jste začínal? Byla to krajina ?

Začínal jsem focením spolužáků  na střední škole.  Ale krátce po maturitě jsem vzlétl, fotoaparát jsem nahoru bral od začátku, takže letecká fotografie přišla nedlouho po focení  lidí.

  • Přemýšlel jste někdy o inscenované fotografii pořizované v ateliéru?

V ateliéru jsem často pracovně.  Někdy dělám asistenta při komerčním focení jiným fotografům. Ale sám se tam nechystám přemístit. Potřebuji rozhled, přírodu.  A vedle letecké fotografie teď ani jinou nestíhám.

  • Ovlivnil Vaši tvorbu některý fotograf?

Yann Arthus-Bertrand. Nejznámější fotograf pohledů z výšky. Také jsem viděl jeho výstavu v Paříži. A Goran Tačevski. Právě pro něho pracuji jako asistent a dobře znám jeho tvorbu. Fascinuje mě svojí rozsáhlou fotografickou minulostí, kolik energie do fotky dal a dává. František Drtikol je mi také silnou inspirací.

  •  Vaše fotografie silně evokují výtvarná díla. Neměl jste někdy potřebu vzít do ruky štětec nebo grafickou desku?

Až nebudu moci létat, snad zkusím malování. V naší rodině se hraje na hudební nástroje, ale kreslení nás úplně minulo.

  • Máte nějaké místo v zahraničí, které byste s fotoaparátem rád navštívil?

Už nemám konkrétní vysněné zahraniční místo. Dříve jsem měl. Velmi rád cestuji. Snažím se všude najít zajímavé pohledy. Létal jsem například na Sahaře, v Rusku, v Turecku, ale utvrdilo mě to v tom, že naše země má tolik nádherných míst a zákoutí, že ukazuji pouze české letecké fotografie.

Ptala se Irena Mašíková Konštantová

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.