Přihlášení

Jiný TGM Pavla Kosatíka

3. 10. 2018 | Štěpánka Činátlová | Diskuze (1) | Kultura

Ve čtvrtek 4. října představí v Městské knihovně Písek spisovatel Pavel Kosatík právě dokončenou knihu o TGM.

V rámci Týdne knihoven navštíví Městskou knihovnu Písek Pavel Kosatík. Oblíbený autor celé řady knih o historii, úspěšný scénárista televizní tvorby, nositel několika prestižních cen. V rámci projektu 100 let republiky budeme se spisovatelem debatovat především o jeho chystané knize, o životopise prvního československého prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka.

Z předchozích titulů Pavla Kosatíka jen namátkou připomeňme Osm žen z Hradu, Jan Masaryk: Pravdivý příběh, Fenomén Kohout, České snění, České okamžiky, Sám proti zlu. Zdá se, že Kosatíka přitahují osudy výjimečných lidí, a tak o nich píše: o Ferdinandu Peroutkovi, o Věře Čáslavské, o Emilu Zátopkovi, o Olze Havlové, o Přemyslu Pitterovi a dalších.

Pavel Kosatík ale umí oslovit i jinak. Mimořádný televizní projekt České století natočený podle jeho scénáře je toho dokladem. Kosatík v seriálu ČT zdramatizoval klíčové okamžiky české historie. Diváci mohli s historickými postavami „spoluprožívat“ jejich pocity, odhodlání i pochyby. Cyklus se dočkal velkého ohlasu. Na motivy scénáře vznikla jedinečná komiksová série Češi. Neotřelé výtvarné zpracování zásadních momentů našich dějin oslovilo zejména mladší generaci.

Jakého Masaryka představí Pavel Kosatík ve čtvrtek 4. října v knihovně? V biografii Jiný TGM vytváří plastický obraz, pojmenovává jeho imponující vlastnosti, polemicky se vyrovnává i s jeho omyly. Nakolik je obtížné vykreslit v jedné knize výstižný portrét prvního československého prezidenta, se můžete autora zeptat osobně. Vstup pro veřejnost je zdarma. Začínáme v 17:30.

0
0

Diskuze k článku +

3. 10. 2018 (16:23)  –  JUDr. Josef Šlehobr

0
0

Dobré odpoledne,
zřejumě to bude zajímavá přednáška. Pokud to bude jíný TGM. Sestra Eva chodila do druhé třídy Benešovi školy v Jinonicích a tou cestou jezdil TGM na koni do Jinonic. Jednou jí daroval náušničky a setra je měla skutečně celý život. Můj tatínek o něm říkal, že není takový jak se o něm mluví. Nechal střílet do horníků a sedm jich zahynulo. Mostecký viadukt. Tam se to stalo. Je to také stejnojmenná divadelní hra, která tuto událost zachycuje.

Tak jsem zvědav jaký jiný bude TGM.

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.