Přihlášení

Jananas v Písku

27. 3. 2019 | Centrum kultury | Diskuze (0) | Kultura

V Písku vystoupí 9. dubna nejznámější neznámá skupina – Jananas. Kapela, kterou si nespletete. Skupina vedená charismatickou zpěvačkou Janou Infeldovou tak dlouho narušovala stereotypy folkového žánru, až tuto škatulku přerostla.

V poslední době se autorsky blýskla třeba hitem Za100let, který má na youtube přes 8 milionů zhlédnutí. Kapela původně začínala jako duo. Zpěvačku doprovázel kytarista Jan Vávra, který nám také před připravovaným dubnovým píseckým koncertem kapely Jananas zodpověděl pár otázek.

Podle vlastních slov vznikl Jananas v roce 2005 a první veřejné vystoupení měl v roce 2007. Tehdy ještě jako duo. Kdy a jak jste přišli k dalším dvěma členům – baskytaristovi Jaromíru Fulnekovi a bubeníkovi Janu „Chili“ Chalupovi?

Baskytaristu Jaromíra Fulneka jsme přesvědčili, aby se naučil hrát na basu už v roce 2007. Přeci jen v duu jsme odehráli jen pár koncertů a něco tomu chybělo. Bubeníka jsme k sobě přibrali po vydání první oficiální desky Jananas na sklonku roku 2010, protože zvuk kapely se vlivem nahrávání trochu proměnil.

Začínali jste objížděním folkových festivalů. V roce 2010 jste vydali první album, za které jste hned pár měsíců na to získali nominaci na cenu Anděl v kategorii folk a country. Kde vás posluchači mohou naživo teď vidět a slyšet nejčastěji?

V Praze máme jednu stálejší scénu – Malostranskou Besedu. Ale v momentě, kdy už jsme prodali dva koncerty za sebou, tak jsme si loni troufnuli do větších prostor Lucerna Music Baru. Jinak jezdíme a koncertujeme po celé republice, pořád nás to baví a stále jsou ještě místa, kde jsme nehráli. To objevování nových míst a posluchačů je na tom nejdobrodružnější.

Co to udělá s kapelou, když si její písničku Pražské jaro vybere Český rozhlas jako jingle pro přímé přenosy ze skutečného festivalu Pražské jaro. Kdo se zbláznil radostí a kdo pochopil, že je hudební génius? :)

S kapelou to nic neudělalo a doufejme, že to nic neudělalo ani s posluchači vážné hudby :)

Vaší hlavní devizou jsou Inteligentní texty a jemný humor. Dostalo vás někdy vaše vtipkování do svízelné situace?

Jeden čas jsme o sobě rozšiřovali zvěsti, že jsme kapela z Brna. Od té doby nám to dělá velké problémy.

Poslední album vám vyšlo v září roku 2016. Kdy vyjde další?

Na dalším albu už pomalu začínáme pracovat, ale datum vydání si netroufáme odhadnout. Snad to bude méně než rozestup šesti let, který jsme měli mezi naší první a druhou deskou.

Koncert kapely Jananas se uskuteční 9. dubna od 19:00 hodin v Divadle Fráni Šrámka v Písku. Chcete na něj vyhrát 2 lístky? Najděte příspěvek o Jananasu na facebooku Divadla Fráni Šrámka nebo Centra kultury města Písek a do komentářů napište, proč právě vy byste měli lístky získat. Autora nejoriginálnější odpovědi odměníme dvěma vstupenkami na zmíněný koncert.

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.