Přihlášení

Jak se baví studenti ve Švédsku

12. 6. 2017 | Centrum kultury | Diskuze (0) | Kultura

Do Písku přijíždí švédský studentský orchestr LiTHe Blås. Pro veřejnost vystoupí v Palackého sadech ve středu 14. června od 18.00.

LiTHe Blås je typický studentský orchestr.

Vznikl, vlastně tak trochu náhodou, na půdě univerzity v Linköpingu v roce 1973. Tehdy si studentská unie uvědomila, že Linköping nemá vlastní orchestr a rozhodli se jeden narychlo založit, aby se mohli zúčastnit studentského festivalu. Orchestru se podařilo přežít i po festivalu, kde zahráli několik klasických švédských pochodů, a začal růst.

Dnes má LiTHe Blås zhruba 50 aktivních členů a stovky bývalých členů, kteří se čas od času připojí ke společnému koncertu. Vystupují každý druhý týden, pro studenty ale i pro firmy. Orchestr pravidelně obměňuje své členy a upravuje repertoár.

Někdy v 80. letech se orchestr rozhodl poprvé opustit Švédsko a vydat se na své první turné po Evropě. O té doby vyjíždí pravidelně. Mají za sebou vystoupení v Německu, Holandsku, Polsku, Itálii a Norsku.

A jak zmiňují sami členové orchestru LiTHe Blås „Pro nás je vždy nejdůležitější radost z hraní. A společná zábava nás a publika. Je totiž zábavné nás nejen poslouchat, ale i sledovat. Teď po dlouhém studiu a ukončení semestru jsme velmi rádi, že se opět vydáváme na turné po Evropě. Budeme zase hrát a slavit."

Tak si udělejte volný podvečer a přijďte se podívat, jak se dokážou bavit ve Švédsku. Tamní studenti přijíždí bavit i vás… Pro školy vystoupí v Palackého sadech od 10.00, pro veřejnost vystoupí od 18.00. Vstup zdarma.

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.