Přihlášení

Jak je to s nominacemi na Zlatý fond kultury na rok 2011

25. 1. 2011 | Martin Zborník | Diskuze (12) | Kultura

Ilustrační foto

Na pondělní schůzce kulturní komise se za přítomnosti pana starosty znovu projednávaly návrhy pro Zlatý fond pro podporu kulturních akcí v roce 2011, který byl usnesením rady města č. 40/11 ze dne 13.01.2011 odložen a právě Rada uložila starostovi návrh opětovně projednat v kulturní komisi.

Co se týče financování Zlatého fondu, zde bychom rádi uvedli na pravou míru, že kulturní komise rozhodně neměla velké oči, jak se psalo v minulém čísle píseckých postřehů. Zlatý fond může rozdělit podle platných zásad max. 10% prostředků na kulturu, což by byla pro rok 2011 částka 3,3 mil Kč. Odsouhlasený rozpočet města na rok 2011 vyčleňuje částku 1 mil.Kč. Ano, kulturní komise podala návrh, aby částka 800.000 Kč vyčleněná v rozpočtu města přímo na Festival nad řekou byla přesunuta do navrženého Zlatého fondu, kam podle nás tento festival patří. Alokovaná částka tomuto festivalu samozřejmě zůstane. Jedná se o krok, který začleňuje tuto částku do městem nadefinovaných sdandartních možností podpor v kultuře. Tento krok má mimo jiné vést pořadatele k efektivnějšímu využití tohoto příspěvku.
Podpora Zipu a DPČ ze Zlatého fondu byla opětovně diskutována. Panu starostovi byla objasněna situace, proč byly právě tyto dva spolky do Zlatého fondu navrženy. Je třeba podotknout, že podle současných pravidel nejsou do Zlatého fondu podávány žádné žádosti. Nominovat totiž může prakticky kdokoli cokoliv. Nominace ale neobsahuje žádné konkrétní záměry ani rozpočet. Všechny tyto věci řeší až následně s podpořenými subjekty odbor kultury, a to až po odsouhlasení konkrétních částek radou a zastupitelstvem. Subjekt tedy až následně určuje, na co konkrétně budou prostředky vynaloženy. Komise tedy navrhuje jen na základě nominací. Původní záměr komise byl, doporučit tyto dva spolky s tím, že by bylo až následně projednáno, které konkrétní akce budou těmito prostředky podpořeny. Za stávajících pravidel ale návrh radou neprošel. Podle jejich názoru nelze podle současných pravidel tímto způsobem vyjádřit podporu žádnému sdružení či kulturně aktivnímu spolku.
Kulturní komise deklaruje, že její původní návrh byl podán z důvodu snahy ocenit výjimečný přínos TC Z.I.P. a divadla Pod čarou pro kulturu v Písku. Vzhledem k tomu, že za stávajících pravidel není možné činnost těchto organizací významným způsobem podpořit, doporučuje kulturní komise zahájit jednání o změně zásad pro poskytování finančních příspěvků z rozpočtu města Písek na podporu kulturních aktivit a cestovního ruchu a systému financování kultury v Písku.
Proto v tuto chvíli komise přijala původně navržené žadatele a o nich se hlasovalo. Pro Festival nad řekou doporučila komise 800tisíc, pro Šrámkův Písek bylo navrženo 100tisíc, na Mezinárodní folklorní festival 500tisíc, na Mezinárodní filmový studentský festival 400tisíc.

K článku ještě připojujeme odkaz na k tématu související reportáž Kristýny Vrkočové odvysílané na ČT24 22.1.2011

0
0

Diskuze k článku +

28. 1. 2011 (15:58)  –  Veronika

0
0

Oujé. Tak se nám to tu pěkně rozjíždí. Lidé z Divadla pod čarou a předsedkyně Kulturní komise, mimo jiné "šéfová" ZIPu už cítí možnost nestandarních příjmů a ačkoli jdou proti regulím, snaží se urvat další finanční prostředky. A to prosím hned na prvním sezení… Opravdu pěkné.

Odpovědět

28. 1. 2011 (16:47)  –  Magdalena Myslivcová

0
0

Dobrý den, Veronika.
Jako členka kulturní komise musím reagovat. Velmi se mýlíte, protože při jednání se nesnažili nic urvat ani lidé z Divadla pod čarou ani ze ZIPu. O své nominaci vůbec předem nevěděli. Uznávám, že může takový dojem vznikat. Přesto je podle mě lepší, když v komisi sedí lidé z kulturních spolků a organizací než politici nebo úředníci… Zkusme nebýt tak přízemní….

Odpovědět

28. 1. 2011 (17:11)  –  Jarda

0
0

Může mi někdo opravdu rozumně říci, v čem je takový význam divadla pod čarou? Je to úplně normální klub, který provozuje hospodu a dělá akce jako každý jiný.Jenom v názvu má "divadlo". Pro mě je např. přínosnější Pí klub. Ale podčarou řvou a škemrají o prachy kdežto Píčkaři jsou v pohodě a není o nich ani slyšet. Přesto jsou tam lepší a progresivnější akce, a myslím, že pokud by měli takový prostor jako je Pod čarou, dělali by to mnohom líp. Divadlo pod čarou mě docela hodně štve a pokud by měli být jakkoli zvýhodněni oproti jiným provozovnám, jśem ochotem vypsat petici proti tomu. Opravdu už jsem na ně hodně naprdlý a věřte, že takových je nás SPOUSTA:

Odpovědět

28. 1. 2011 (18:12)  –  loop

0
0

Naprostý souhlas s Jardou. Pokud je Podčára tak důležitá pro kulturní chod města, pak musí minimálně stejnou částku dostávat Pí, Vavřina, Z.I.P. a všichni ostatní, kteří pořádají kulturní akce. Buďto všichni nebo nikdo. Takhle jen křičící partička z Podčáry parazituje na ostatních díky osobním kontaktům s panem starostou a členy kulturní komise.

Odpovědět

28. 1. 2011 (18:32)  –  Josef Kovařík

0
0

Písecký deník: ..Peníze, peníze a zase peníze
Nějak se mi zdá, že v Písku bylo a je kulturních nabídek nadbytek. Překulturováno. Peníze jsou jedny a bude jich ubývat. Tedy vše kolem kultury, ať často popisováno vzletnými slovy, je jen zastřený i otevřený boj o granty, peníze, peníze a zase peníze. Vedení města ať si finančně plně zabezpečí svá kulturní zařízení a svoje programy. Teprve co zbude rozdělovat podle zásady prospěšnosti pro město a její občany.Třeba také nezbude nic. Viz.: Základna a nadstavba společnosti a jejich vzájemná interakce )

Odpovědět

28. 1. 2011 (18:42)  –  G.H.

0
0

Já do Divadla pod čarou nechodím, a ani to neplánuji. Chodím jinam a teď budu chodit do Divadla velkého, do Divdelní kavárny. Ta také bude ve "zvláštním režimu"? To je že také dostane peníze od města, jako stále chce Divadlo pod čarou? Měli byste se stydět a vy, kdo je stále protěžujete pan Zborník a spol .

Odpovědět

8. 2. 2011 (22:18)  –  Karel Nebes

0
0

Nevidím důvod proč protěžovat Podčáru.."Černý desky už dávno nejsou dobrý", stále dokola, program stále zaměřen jen na jednu skupinu lidí..Kde je ten velkej kulturní přínos?..Jen ve výhodě užívat ten prostor..

Odpovědět

15. 2. 2011 (00:14)  –  Veronika

0
0

Komentář byl smazán pro porušení Kodexu přispěvatelů.

Odpovědět

15. 2. 2011 (12:56)  –  Miroslav Pokorný

0
0

Zařekl jsem se, že na anonymy nebudu reagovat, ale takováhle snůška lží si to zaslouží.
Do zlatého fondu jsme se nenavrhovali, neboť to ani není možné a po změně pravidel v roce 2009 jsme ani nepředpokládali, že by tak někdo učinil. Nikdy jsme neprotěžovali Podčáru na úkor ostatních klubů a spolků, které v Písku vytvářejí celoročně kulturu. Naopak většinu osobně znám a vážím si každého, kdo něco dělá.
Nevím kdo přišel na NULOVÉ nájemné, když ročně činí 155 855,60Kč. K tomu přičteme režijní náklady (energie, teplo voda) a jsme na částce cca 550 000,-Kč za rok. To asi nebude ta pravá ZLATÁ ŽÍLA. V budově bylo opraveno topení a část střechy a to z důvodu havarijního stavu. Majetek je města a je zcela logické, že svůj objekt nenechá spadnout. Veškeré interiérové úpravy a opravy dělala Podčára sama svépomocí za podpory našich partnerů a sponzorů.
Bylo by krásné nic nedělat a užívat si píseckých peněz na večírcích. Ježe ono to tak bohužel nejde. V loňském roce jsme v grantech od města dostali 17 000,- na pořady pro děti, 122 000,- na koncerty, 44 000,- na Neckyádu s Drakyádou a 56 000 na divadlo. Jenom na honorářích bylo v loňském roce vyplaceno přes 600 000,-Kč a kde je OSA, zvuk, světla, ubytování, telefony, propagace a další provozní náklady. Celkem se roční výdaje v Divadle Pod čarou pohybují kolem 2,5 milionů korun. A to za situace, kdy k nám (dle anonymu jménem Veronika) normální člověk moc nechodí. Ještě štěstí, že těch zřejmě nenormálních se ročně najde kolem 20 000. A že by chodili po páté (ještě k tomu v letošním roce, když je teprve únor) na tu samou kapelu, tomu snad nevěří ani anonym, který to hlásá. Stačí si projít program a každý zjistí, že žádná kapela nehraje v daném roce vícekrát. Výjimku tvoří místní skupiny, které se mohou objevit častěji.
Na závěr ještě pro Karla Nebese. Vážím si alespoň toho, že ses podepsal. Vím, že ti jde o pořádání Hip hopových akcí. V minulosti jsi u nás jednu takovou pořádal. A jestli jsi trochu soudný, tak uznáš, že jsi to byl právě ty, kdo nedodržel naši dohodu a tím i ukončil další spolupráci (černý výlep, nezlikvidování sprejerských bannerů, postříkané výlohy, extrémní nepořádek). Ale není nic jednoduššího, než si pronajmout vlastní prostor a kulturu, která podle tebe v Písku chybí, provozovat.

Odpovědět

15. 2. 2011 (13:17)  –  j.i.p.

0
0

Do Podčáry zajdu občas a jsem tedy asi nenormální, ale Veroniko ty jsi tedy dílo :-))) Takovou snůšku pitomostí jsem už dlouho nečetl. :-)) Tohle jsi nemohla psát střízlivá :-)) Big boss Pokorný :-)), nechodí do práce :-)), a kam asi, když je ředitelem DPČ :-)) Dělala jsi někdy kulturu ty blbko? :-))), když už si se tak v závěru nazvala? No ostatní nemá cenu reagovat. Jediná pravda je, že big boss bumbá, ale on se z toho vyspí :-))) na rozdíl od tebe :-)

Odpovědět

15. 2. 2011 (13:57)  –  Tereza

0
0

Ráda bych, v reakci na příspěvek paní Veroniky, požádala paní Veroniku, která je tak dobře informována o večírcích v DPČ za písecké peníze, aby se zeptala paní Koštové, jak jí za písecké peníze několik let chutnalo na opulentních rautech, za cenu poloviny ročního příspěvku od města do "podčáry", pořádaných během Bienále kresleného humoru.

Odpovědět

16. 2. 2011 (07:59)  –  r

0
0

ráda chodím do Dpč a cítím se být normální. Nenechte se podcarníci znechutit výplodama chorých mozků, které nic nedělají a jen kritizují. Držim vám palce.

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.