Přihlášení

Jak dál s Městskou slavností v Písku - anketa pro veřejnost

6. 4. 2010 | Martin Zborník | Diskuze (16) | Kultura

Městská slavnost 2009

Město Písek vypsalo veřejnou anketu, která má sloužit jako jeden z podkladů pro rozhodování o dalším osudu městské slavnosti "Dotkni se Písku". Uvedená anketa již nijak neovlivní připravovaný letošní ročník, ale má sloužit ke střednědobému plánování a směřování této městem velice štědře podporované akci. Otázka totiž zní: Může si město Písek dovolit financovat dvě velkolepé akce Cipískoviště a Dotkni se Písku? Jak často má být slavnost pořádána? Chceme slavnost oslavující historii a současnost města, nebo stačí jen velkolepá "pouť" či multižánrový festival?

Do ankety může hlasovat na www.icpisek.cz

Vážení spoluobčané,

tento dotazník bude sloužit jako jeden z podkladů pro rozhodování zastupitelstva města zda Městskou slavnost v Písku i v budoucnu zachovat a podporovat ji formou příspěvku z rozpočtu města. V "papírové formě" můžete odevzdat anketní dotazník do připravených schránek na obou podatelnách městského úřadu (Velké nám. 114 a Budovcova 207) a v Infocentru v Heydukově ulici. Elektronicky můžete hlasovat zde.

Anketa o budoucnosti Městské slavnosti v Písku Využijte prosím této příležitosti a vyjádřete svůj názor na akci, která se v Písku koná pravidelně každý rok již od roku 1993, kdy jsme slavili 750 let od první písemné zmínky o našem městě.

Tato anketa bude ukončena 23.04.2010. Výsledky po zpracování zveřejníme.

Ludmila Koštová, vedoucí odboru kultury a CR

Související články:

Otazníky kolem městské slavnosti

Kolik nás stojí městská slavnost Dotkni se Písku?

0
0

Diskuze k článku +

7. 4. 2010 (08:29)  –  petr s.

0
0

proč je vyvolána tato jednosměrná diskuze právě ke slavnostem? Slavnosti mají svoji historii a příběh (vynášení písecké Madony, písemný slib píseckých). Tento slib se nyní zpochybňuje na úkor naprosto prázdných a s ničím nesouvisejících akcí jako je Cipískoviště či Bienále kresleného humoru. Navrhuji hlasovat o budoucnosti Cipískoviště a Bienále. Rouháte se proti píseckým předkům…(a hlavně, chtěl bych vidět veřejně výsledky ankety a ne pouze vyhlásit: dopadlo to takto…)

Odpovědět

7. 4. 2010 (09:15)  –  petr s.

0
0

ještě pro ty kdo z neznalosti rozhodují v anketě o budoucnosti píseckých slavností: přečtěte si na www.dotknisepisku.cz fundovaný článek o historii slavností od Mgr. Koláře.

Odpovědět

7. 4. 2010 (13:51)  –  Otomar Gottstein

0
0

Otázka by neměla znít zda slavnosti nebo Cipískoviště ano či ne, ale spíše: mají být tyto akce financovány z městského rozpočtu ? Má město na to financovat dvě takto nákladné akce jdoucí rychle po sobě? Jaký efekt to přinese občanům města Písku? Vyplatí se takto investované cca 2 mil.Kč ročně? Můj osobní názor je, že slavnosti byly překonány Cipískovištěm. Nejsem proti slavnostem, pokud je bude financovat někdo jiný než město… Město může na tuto akci bezplatně např. pronajmout pozemky….

Odpovědět

7. 4. 2010 (14:15)  –  Iva

0
0

Jeden rok Slavnosti, další rok Cipískoviště, vše s menším rozpočtem. A nenechat napakovat na tyto akce "cizí" agentury. Můj názor.

Odpovědět

8. 4. 2010 (08:39)  –  petr s.

0
0

A v čem byly slavnosti překonány Cipískovištěm? Proboha tohle je jak v Kocourkově…Soukromá agentura za podpory města rozjede Cipískoviště, aby pak jaksi mimochodem zrušila městské slavnosti, protože je to moc peněz….takže budeme podporovat akce, které nemají s městem nic společného – tradice a historie (navíc Cipískoviště je ukradený název městu Jičínu a docela by mne zajímalo, zda Pilařovi potomci udělili licenci k užívání Písku…). Jste v tomto ohledu tak zaslepení, nekoncepční a nebo je to záměr? Vyřadit slavnosti zcela z vlivu města a šoupnout je pod rukou někomu, kdo je naštvanej, že to letos nedělá a například loni dělal? Je to stejné jako v celém státě – každý se ohání úsporami, ale zároveň vyhazuje dvakrát více a záměrně. Myslím, že tahle anketa a debata je zcela zbytečná, protože vše je už připraveno. Takže si budeme plácat bábovičky po ramenou a píseckou madonu ať si vynáší k ochraně města kdo chce – pronajmeme mu pozemek zadarmo.

Odpovědět

8. 4. 2010 (09:47)  –  Iva

0
0

Slavnosti byly překonány Cipískovištěm v rozpočtu. Na Cipískoviště jde mnohem víc peněz než na slavnosti.Asi tak.

Odpovědět

8. 4. 2010 (10:54)  –  Miroslav Pokorný

0
0

Hlavním problémem je rozdílné financování obou akcí. Cipískoviště je zadáno pořádateli na klíč, kde zisk je už zahrnutý v rozpočtu a firma tak nic neriskuje. Městská slavnost je řešena grantem, kde pořádající společnost musí vstupovat do rizika svojí spoluúčastí a slavnosti tak logicky dostávají komerčnější tvář.
Jinak souhlasím s petrem s., slavnosti by měly být pro město prioritou a naopak pro Cipískoviště hledat jiné zdroje.

Odpovědět

8. 4. 2010 (11:31)  –  Iva

0
0

Stále se zde mluví pouze o těchto dvou akcích, ale co další, do kterých tečou peníze proudem? Festival nad řekou, Tourpropag, Bienále kresleného humoru,.. To je podle vás vpořádku????

Odpovědět

9. 4. 2010 (07:58)  –  čtenář PS

0
0

Souhlasím s p. Pokorným i Petrem S. Rodiny Pilařových se nikdo neptá a užívají se autorská práva neoprávněně. Viz Cipískoviště a vláček Cipísek loňského roku.
Soukromá firma provozující Cipískoviště má pohodlný kšeft bez rizik. Ale jak jinak, když ji provozuje osoba – dobrá známost radnice. A co se týká nápadů, ty originální jsou v Písku často vykradeny někomu jinému. Viz opět akce pořádané na náplavce u mostu aj. opět firmy pořádající Cipíškoviště. Kdo chce vidět jak mají vypadat městské slavnosti, ať se podívá na ty V Českém Krumlově. Ctí tradice města a město je v nich také výrazně organizačně zapojeno. Cipískoviště supluje městsou slavnost – je zcela bezkoncepčně zbytečné. Filmový festival bych viděl jako smysluplný a pro letní sezonu zajímavou nabídkou nejen pro písečáky, s přesahem zviditelnění města Písku i v kontextu mezinárodním. Rozhodně lépe investovat do FF, než do Cipískoviště. Co se týká ankety o městské slavnosti, je mírně řečeno k pousmání !!

Odpovědět

9. 4. 2010 (08:55)  –  Jan V.

0
0

Tak jsem si pročetlc článek o slavnostech a vyplývá z toho, že slavnosti zrušili v historii pouze fašisti a komunisti. No to jsme v p…….a hodně daleko….Souhlas s Petrem S. a M. Pokorným rovněž – je to nehorázné, jak se staví na deseti velkých "bábovičkách" akce, která nemá žádný duchovní rozměr…A co to pane politiku otočit? Ať si pořadatel akce Cipískoviště požádá o pronájem zdarma a celou akci vyšvihne za své a vy jako OBČANÉ tohoto města byste se pověnovali koncepci slavností.

Odpovědět

9. 4. 2010 (17:19)  –  Otomar Gottstein

0
0

K níže uvedený komentářům – i mezi zastupiteli se živě diskutuje, zda slavnosti ano či ne, zda Cipískoviště ano i ne, zda Bienále, Tourpropag atd…. Mohu všechny ubezpečit, že nic není rozhodnuto, jen se začala rozvíjet diskuse, jak dál… Z hlediska rozpočtu město nebude ve výhledu několika let schopné veškerou požadovanou kulturu ve stávajícím (stále narůstajícím) rozsahu financovat. Mám za to, že poslední dva ročníky slavností nebyly moc podařené, alespoň to je můj dojem z ohlasů veřejnosti. Mohlo by se uvažovat i o sloučení slavností a Cipískoviště atd. Velmi vítám diskusi, která se tu rozeběhla a rád pozměním některá svá stanoviska. Nicméně cituji historika Mgr.Ondřeje Koláře ze stránek www.dotknisepisku.cz "… Procesí někdy bývá doprovázeno účinkujícími v historických kostýmech. Na rozdíl od kulturních představení v předcházejících dvou dnech slavností však toto symbolické, duchovní zakončení akce doprovází jen minimální zájem veřejnosti." Na několika posledních procesích, které mají být vyvrcholením slavností jsem byl a byla zde zcela žalostná účast… Tedy se ptám, kde jsou ty tradice, a kde je to duchovno? V tom vidím pochybení slavností – spíše se z nich stala konzumní záležitost než záležitost duchovní. Pokud chci slavnosti pojmout jako záležitost tradiční a duchovní, pak určitě nemusí stát tolik peněz z rozpočtu města, kolik je to nyní…. Osobně mi také při slavnostech velmi vadí omezení vstupu pro obyvatele Písku do centra (zejména v pátek), kteří na slavnosti nechtějí jít… Pravda, mohou si předem zajistit povolení na radnici, ale můj názor je, že vstupné by se nemělo vybírat, případně pouze v sobotu na hlavní program. Těším se na další názory, postřehy a příspěvky k této velmi zajímavé diskusi! Trochu mi mrzí, že se někteří za svoje názory stydí a neuvedou svoje jméno. To se bojí pod svým jménem svůj názor obhajovat?

Odpovědět

9. 4. 2010 (19:41)  –  Iva

0
0

Slavnosti by se ve stávajícím módu daly pořídit levněji. Když si vezmete, že ze vstupného je cca 750 tis., ze stánků 500 tis., to jest příjmy jsou 1.250 tis. a 800 tis.grant, to je cca 2. mil. Kč……….

Odpovědět

9. 4. 2010 (20:25)  –  OG

0
0

Vysoká matematika! Iva je nějak obeznámená s možnostmi výdělku na městských slavnostech. Že by fachmanka?
Mně třeba osobně slavnosti vadí, ale chápu, že zadarmo nikdo vystupovat nebude, likvidace zbytků po této "zábavě" taky,…. A dělat to pro vaše krásný oči zadarmo taky nikdo nebude!
Já osobně slavnostem nefandím, stačily by jednou za pět let. Mně se naopak Cipískoviště líbí. A to prosím ani netuším, která soukromá osoba z toho bez rizika profituje ani jaké má známosti! A je mi to jedno. Je to krásná akce pro CELOU rodinu, nejen pro alkoholem unavené mládežníky a většinou nezletilé k tomu.
A jak to tak čtu, nejmenovaný pan radní vyvinul aktivní předvolební kampaň už půl roku před volbami! Ať žije "semknutý" modrý tým.

Odpovědět

10. 4. 2010 (09:07)  –  Iva

0
0

Žádná vysoká matematika. Počet návštěvníků je známý, už kdyby jen z tisku, a stánky si každý zpočte. Co je na tom složitého? To by mě tedy zajímalo.

Odpovědět

12. 4. 2010 (10:03)  –  petr s.

0
0

škoda slov o píseckých slavnostech….. duchovní rozměr slavností není pouze v slavnostní mši a vynášení madony, ale to nikomu kdo to nevnímá a nechápe asi nemá cenu vysvětlovat – je to zmar a těžkej bulvár, který se objevuje v podobě akce Cipískoviště. To "já já já jenom já" tu pořád zní – myslíte taky někdy na to, že lidem se musí věci připravit a pak že rádi zaplatí a budou se bavit? Politici mluví o svých subjektivních pocitech a znalostech – ty pak vydávají za věc veřejnou – říká se tomu moc hezky: jájismus.

Odpovědět

15. 4. 2010 (11:45)  –  KAREL

0
0

NO A PAK NENÍ DIVU, ŽE MĚSTO PÍSEK NEMÁ JAKSI FONDY NA SVÉ ZÁKONNÉ POVINNOSTI, A NENÍ MU BLIVNO, ŽE TYTO ŘADU LET SUPLUJÍ SOUKROMÉ NEZISKOVKY Z VLASTNÍCH KAPES, A NAVÍC SE NESTYDÍ TĚMTO JEŠTĚ HÁZET KLACKY POD NOHY !
MĚSTO PÍSEK JE PROSTĚ STÁT VE STÁTĚ, KDE SE PRO ZVIDITELNĚNÍ POSTAVÍ TŘEBA HRAD Z VLASTNÍHO TRUSU …
NORMÁLNÍ BURANOV…

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.