Přihlášení

I Smrť se jednou dočká konce

3. 10. 2014 | Redakce PS | Diskuze (0) | Kultura

Zatímco novou inscenaci písecké Prácheňské scény Když se zhasne ještě čeká mnoho repríz, adaptaci knihy Mort od Terryho Pratchetta budou mít diváci příležitost zhlédnout už jen jednou. Derniéra se uskuteční 10. října v 19:30 hodin v divadle Fráni Šrámka, na stejném místě, kde před rokem a půl amatérští divadelníci odehráli premiéru tohoto představení.

Fantasy inscenace o dobrodružství obyčejného mladíka Morta (Jakub Steinbach), který se náhodou stane pomocníkem děsivého „vládce mrtvých“ Smrtě, zaznamenala spoustu pozitivních diváckých ohlasů a derniéra bude její desátou reprízou. Mort se objevil i na letní scéně na hradě Zvíkov a historické nádvoří propůjčilo představení neopakovatelnou atmosféru. Smrť ztvárněný Michalem Vilímem si nabrousil kosu také na pražské publikum – a k jeho potěšení bylo v nuselském Divadle Bez Hranic vždy téměř vyprodáno.

Úspěch inscenace příjemně překvapil zejména její režisérku Kateřinu Černou, čtyřiadvacetiletou studentku Filmové akademie Miroslava Ondříčka. „Před premiérou jsem byla šíleně nervózní. Říkala jsem si, jestli to přeci jen nebyla blbost zrežírovat zrovna tuhle hru, zdály se mi sny o prázdném divadle… Před každým představením cítím takovou směsici nervozity a nadšení, a teď před derniérou je to snad ještě horší,“ přiznává. Kateřina se s obrovským nasazením vrhla do nastudování předlohy náročné nejen po režijní, ale i scénografické a herecké stránce. Členové souboru nicméně s nadšením přivítali výzvu ztvárnit netradiční postavy. Příležitost hrát moralizující klepadlo nebo mocného mága nedostanete přece každý den! „Bylo skvělé mít možnost si na podiu vztekle zakřičet, vynadat neschopným poddaným a pak si vznešeně princeznovsky odkráčet,“ potvrzuje Karolína Voráčková, která se ujala role cílevědomé princezny Keli. Na derniéře Karolínu bohužel diváci neuvidí, stejně jako několik dalších herců – většina rolí má totiž alternaci. O to větší obdiv si zaslouží hlavní představitelé mužských rolí, kteří se bez alternace i přes největší množství replik museli obejít. „Celá hra by rozhodně nebyla tak úspěšná, kdyby složky realizačního štábu nepracovaly na sto procent. Inscenace by se neobešla bez scény a rekvizit, které vyrobil David Flaška, obrovský dík patří i mým rodičům, kteří mi velmi pomohli. A samozřejmě bychom se neobešli bez našich diváků,“ děkuje režisérka na závěr.

Inscenace nabízí kromě napínavého příběhu plného akce a napětí i pořádnou dávku (často příznačně černého) humoru. Pouze na představení Mort poznáte, že i Smrť má lidskou tvář – tedy pouze metaforicky, protože do člověka z masa a kostí má tato bytost daleko. Věděli jste, že bájný kostlivec má rád kočky, umí tancovat a dokonce si odvážně adoptoval dospívající dívku? Pokud ne, máte poslední šanci zjistit ještě mnohem víc už 10. 10. na 10. repríze. Koneckonců, se Smrtěm máme každý domluvenou schůzku už od narození, tak proč si toto setkání nezkusit předem v divadle, jen tak nanečisto?

Petra Zachatá

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.