Přihlášení

Hotel Bílá růže a město Písek v retrospektivní fotografické výstavě

7. 9. 2010 | Otomar Gottstein | Diskuze (2) | Kultura

Snad na každém kroku se v Písku můžeme setkávat s historií či tradicemi, které stojí za to poodhalit a zpřístupnit široké veřejnosti – místním obyvatelům i návštěvníkům města. Tato tradice se promítá i do života píseckých hotelů. V Hotelu Bílá růže z iniciativy ředitelky Evy Marešové vznikla zajímavá expozice, která mapuje historii hotelu na pozadí jednotlivých dobových příběhů obyvatel města.

Tato výstava je další v řadě zajímavých akcí, mezi které patří například úspěšná výstava o životě Dagmar Šimkové pod názvem „Ta krásná holka z vily nad řekou“ či křest knihy POŽÁR Jana Hlacha. Nelze zcela postihnout a vypátrat všechny příběhy a osudy spojené s životem hotelu a města. O tom, jaká tato neobvyklá výstava vlastně je, nám ředitelka hotelu Bílá růže Eva Marešová vypráví s nadšením a energií, které má zkrátka v krvi: „Chceme ukázat, že hotel patřil ke kulturní tradici města a svou nabídkou rozvíjel tolik dnes potřebný turistický ruch v Písku. Ukazujeme na tradici pohostinství a hotel jako tradiční místo setkávání a zábavy, tradici místa domu U bílé růže. Tato fotografická expozice je koncipována jako volná série příběhů od roku 1937, tedy od data vzniku novodobé funkcionalistické podoby hotelu. Příběhy jednotlivých osobností, vyprávěné v osobní rovině se prolínají s událostmi, které zasahují do života města i jeho obyvatel. Jde o subjektivní výpověď lidí, kteří každý svým způsobem mají hotel i město ve svých životech. Návštěvníci pak uvidí na dobových fotografiích hotel v různých historických etapách svého vývoje - od výstavby až po začátek devadesátých let.“

Originální historické snímky jsou z různých soukromých sběratelských a archivních zdrojů, nicméně všechny spojuje koncepce, která je velmi neotřelá. Deníkovým způsobem pak zpracovává životní epizody a příběhy známých i neznámých lidí spojených s hotelem. Najdete zde například příběh stavitele hotelu Václava Bartušky, píseckého osvětového pracovníka Arsena de la Motteho, novináře a fotografa Františka Petříka, politické vězeňkyně Dagmar Šimkové či naprosto současného umělce – sochaře Jana Novotného, který je autorem reliéfu dřevěné růže umístěné v hale hotelu Bílá růže.

Jde o zajímavou výstavu, která kombinuje místní historii a osobní prožitky každého z nás. Na jednotlivých příbězích před námi vystupuje jako freska příběh hotelu v různých časech a ukazuje nám složitost českých i evropských dějin. Městu Písek tak celé následující čtvrtletí (výstava trvá až do 31. 12. tohoto roku) přibyla do kulturní nabídky opravdu poutavá a poučná fotografická výstava.
„Srdečně zvu všechny na zajímavou akci - přijďte se podívat na výstavu, poznáte několik zajímavých momentů ze života města a hotelu a v klidu si u nás dáte třeba dobré kafíčko,“ zve Eva Marešová, ředitelka hotelu Bílá růže v Písku.

Eva Marešová
kandidát v komunálních volbách za ODS


 

0
0

Diskuze k článku +

23. 9. 2010 (12:24)  –  Jelen

0
0

Krásný PR článek, který se ještě krásněji maskuje kultůrou

Odpovědět

30. 9. 2010 (09:10)  –  fecht.p.

0
0

A co – tu výstavu jsem viděl a je dost dobrá na písecké výstavnické stojaté vody. Má to nápad a náladu. Já hodnotím kladně.

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.