Přihlášení

Ginsbergovo Kvílení ve filmu 25.1.2011 v Portyči

24. 1. 2011 | Petr Hejna | Diskuze (0) | Kultura

Allen Ginsberg

Hraný dokument o zásadní osobnosti beatnické a hippie generace Allenu Ginsbergovi, nominovaný na Zlatého medvěda na filmovém festivalu v Berlíně a na Velkou cenu poroty v Sundance.

Allen Ginsberg (3. června 1926 - 5. dubna 1997) se 7. října 1955 zúčastnil v San Franciscu oficiálního zrodu Beat Generation, za který je považováno čtení šesti andělů na jednom jevišti, které organizoval Keneth Rexroth. Na tomto čtení četl svou báseň Kvílení, která se stala hitem číslo jedna, ještě větší popularitu ji vynesly soudy o šíření nemravné literatury.

Ginsberg cestoval po Severní i Jižní Americe, Evropě i Asii, byl vyhoštěn z Kuby protože kritizoval vládní úřady. A. Ginsberg poté vedl kampaně proti zneužívání moci v mezinárodní politice, v roce 1965 byl po incidentu na Pražském hradě vyhoštěn z Československa. Protože zde byl zvolen králem Majálesu, byl zatčen tajnou službou, obviněn z kažení československé mládeže a deportován na letiště. V básni Král majálesu vyjadřuje Ginsberg svůj nesouhlas s totalitním komunistickým režimem a sympatie k českým studentům (napsal ji v letadle, po vyhoštění).

V témž roce poradil studentům Berkeley University před jejich protiválečnou demonstrací, aby ozdobili první řady květinami, tato demonstrace je považována za počátek hnutí hippies a jejich myšlenky - flower power.

Toto píše o filmu oficiální distribuce: San Francisco, rok 1957. Báseň Allena Ginsberga Kvílení se stává předmětem soudního líčení pro údajnou obscénnost. Podle strážců veřejné morálky je „neamerická“, protože otevřeně zpodobňuje homosexualitu a užívání drog. Děj filmu se skládá z několika vzájemně propletených linií, v nichž se odráží nejen reakce americké společnosti na nejslavnější dílo beatnické generace, ale i bouřlivý Ginsbergův život a jeho snaha najít co nejautentičtější umělecké vyjádření bez ohledu na konformní morálku a touha uniknout halucinogenní realitě. Film Kvílení je vhodným a inspirativním doplňkem kapitoly světová literatura.

Text básně možno shlédnout zde.

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.