Přihlášení

Frontman příbramských E!Eček: V Písku jsme se setkávali Na Studánce

16. 12. 2010 | PAVEL KRÁL | Diskuze (0) | Kultura

Písek – Svátky jsou sice za dveřmi, ovšem písecké Divadlo Pod čarou na večer 17. prosince nepřipravilo dětskou vánoční besídku, jak by se dalo očekávat, ale naopak punkový mejdan. O zábavu se postarají klasici českého punkrocku: příbramští E!E. Tenhle kvintet zná koncertní pódia Písecka už od svých prvozačátků a fandové znají je. Víc asi netřeba dodávat. Sekundovat jim budou místní 200 zbraní a naděje žánru Patheroye Roye, která pochází z nedaleké Štěkně. O vztahu k jihu Čech i chystaných projektech promluvil frontman „Éček“ Bořek Řehoř (43).

Za svou kariéru hráli v Písku E!E nesčetněkrát. Jezdívali jste sem i v začátcích, tedy ještě v předrevolučních časech?
Samozřejmě. Jako byla a je v Příbrami hospoda U Pelikánů, v Písku se chodilo Na Studánku a obě komunity prolínali. A náš kytarista „Bakča“ je původem Písečák. Jezdili jsme tam tedy ještě než Éčka vůbec vznikla a následně se pochopitelně první koncerty hrávaly i v Písku a okolí. Lidi z obou měst se pak sráželi o víkendech u mě na hradle.
Co bylo hradlo?
Šlo o nádražní strážní domek pár kilometrů od civilizace na pomezí středních a jižních Čech. Ideální místo pro nás, tehdejší „antikomunistické živly“. Svítilo se petrolkou a pivo tahalo z okolních vsí na trakači po kolejích.
Starší fandové zasloužilým kapelám žánru už delší dobu vytýkají, že se vytratil jejich původní drajf, hlavně koncerty už nejsou co bývaly. Názor jste sami jakoby potvrdili alby Děláme co můžem a Lepší už to nebude...
Co na to říct? Oproti našim začátkům jsme víc než o dvacet let starší. Názvy desek nám přišli zrovna z toho důvodu akurátní. Nicméně na koncertech míváme plno a díky tomu pořád hrajeme. Ono to zas tak horký nebude. A vůbec: počkejte si, punkýši, na svůj důchodovej věk!
Na konci devadesátých let sis odskočil k podnikání. Co vedlo punkera kolem třicítky k odchodu z rozjeté kapely, prakticky na vrcholu jejích sil?
To podnikání byla hospoda v Zadních Zborovicích na Strakonicku, kde jsem začal pořádat vlastní akce. Kvůli soustavnému boji s manažerem kapely a celkově bez šťávy jsem se „ulil“ do hospody. Ale s opravdovým podnikáním to nemělo nic společnýho. Prostě jsem potřeboval pauzu.
Po čase ses ale zase do E!Eček vrátil. Provozování hospody bez aktivní muziky už asi začalo nudit…
To ani ne. Pořádání bigbítů a bálů je aktivit až nad hlavu. Na mých třicátinách hráli Plexis a samozřejmě i Éčka, sál praskal ve švech. A taky nespočet srazů motorkářů, nestihl jsem se nudit. Naskočil jsem zpět do „vláčku“ asi po čtyřleté přestávce, ale už po změně manažera a vyjednávání o velkém tour. Hned jsme se taky pustili do nové desky a rozjeli víc koncertů.
Sleduješ tvorbu mladých, začínající punkbandů, hlavně těch z oblasti středojižních Čech? Těch je celkem hodně a další přibývají, ale úroveň a pravověrnost mnohých často pokulhává...
Popravdě ani ne, jejich akcí se moc nezůčastnim. Zvlášť poslední dobou, kdy hrajeme každý víkend. Teď jsme měli po dlouhé době sice asi měsíc pauzu, ovšem to se pilovali nové skladby. Na jaře jsem ale moderoval jednu punkovou akci, díky čemuž jsem se o spoustě mladých formací dověděl víc. A vzpomínal, jak začínala naše kapela. Důležité je, že to ty lidičky baví a řežou do toho. Určitě se mezi tou spoustou kapel najde někdo, kdo prorazí a dostane se dál. A s tou pravověrností bych to neřešil. Dnes už jsou žánry tak promíchané, že si to může zařadit každý kam chce. Éčka byli původně prostě punk, dnes tomu říkámě punk´n´roll.
Vaše poslední CD je už staré skoro pět let. Kupí se vám materiál na další "funglovku" anebo se fanoušci dočkají spíš tradičnější "best-ofky" s několika bonusy?
Klasická bestofka vyšla právě v době, kdy jsem s klukama nejezdil. Momentálně dáváme dohromady nový materiál, který už taky postupně zařazujeme do repertoáru. Ale naučit se ty texty je fakt peklo, asi budu muset během koncertů ze začátku používat taháky. Nicméně aby fanoušci tak dlouho nečekali, právě se dodělává DVD z koncertu v Březnici. Během příštího léta chceme ven s tou novou deskou, ale možná na něj dojde až na třetí Pogo tour, které pojedeme s SPS.
PAVEL „P“ KRÁL

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.