Přihlášení

František Roman Dragoun – …aby se snem a krásou přioděl lidský duch!

5. 9. 2016 | Redakce PS | Diskuze (0) | Kultura

F. R. Dragoun  ve svém ateliéru, foto Zdeněk Javůrek

Připomínáme si v letošním roce výročí, kdy by se František Roman Dragoun dožil sta let. V jeho případě se však zcela naplnila odvěká zkušenost, že dílo připomíná osobnost malíře stále intenzivně i po jeho odchodu z pozemského světa.

Potkávali jsme jej na ulici, v divadle, na koncertech i vernisážích. Chodívali jsme do jeho ateliéru i domova, na čaj a kouzelné chvíle, kdy vyprávěl o svých malířských poutích za živobytím. Jeho paní, která k jeho tvorbě přispívala zázemím a bezmeznou podporou, jej při vyprávění doplňovala a opravovala. Neskutečná romantická kronika mizejících časů, kdy portrét byl portrétem a zátiší zátiším z klasické malířské školy.

Poslední romantik

Říkáme mu „poslední romantik“, právě pro jeho starosvětské pokorné vystupování, jeho víru, nevystavovanou na odiv i náhled na společnost a lidi kolem sebe. Nazýváme jej posledním romantikem i pro jeho naprostou oddanost klasické malbě a kresbě. Je posledním romantikem i pro neuchopitelnou sílu starých časů, které se s jeho odchodem uzavřely ve svém kouzelném, dnes tak vzdáleném světě.

VÍCE O FRANTIŠKU ROMANU DRAGOUNOVI NAJDETE NA TŘECH STRANÁCH V ZÁŘIJOVÉM MĚSÍČNÍKU PÍSECKÝ SVĚT. Časopis za 15 korun v trafikách, na poštách, v prodejnách Jednoty, Natural, Infocentru Sladovna Písek i jinde na Písecku. Objednávky předplatného: redakce@piseckysvet.cz.

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.