Přihlášení

Fotografický workshop Písek - Deggendorf

7. 4. 2010 | Magdalena Myslivcová | Diskuze (0) | Kultura

Foto J.Vávra: čeští a němečtí fotografové v akci

Bezprostředně po úspěšném koncertě wetzlarského klavíristy Wigberta Traxlera v Písku 31. března uspořádala Společnosti pro česko-německou spolupráci další zajímavou akci. 2. dubna 2010 se do Písku sjeli bavorští fotografové, aby se společně s píseckými kolegy zúčastnili třídenního fotografického workshopu.

     Velmi netradičně strávila letošní velikonoční svátky skupina fotografů a fotografek z Písku a Deggendorfu. Devět členů uměleckého sdružení Kunstverein Deggendorf přijelo do Písku na pozvání Společnosti pro česko-německou spolupráci. Společně s píseckými fotografy ze Skupiny Terifoto Sokola Písek se zúčastnili třídenního fotografického workshopu na téma: portrét, postava, silueta, akt a fotografie pohybu v průmyslovém prostředí. Město Písek tento projekt podpořilo z grantového programu.
     Myšlenka uspořádat společný česko-německý workshop, jehož cílem by bylo poznat se navzájem, vyměnit si zkušenosti a naučit se nové techniky fotografování, vznikla na vernisáži výstavy významného píseckého autora Jana Vávry v městské hale v Deggendorfu v květnu 2009. Písecké hosty zde oslovil předseda deggendorfské organizace a majitel fotografického studia, pan Rudolf Weber.

     Pořadatelům se podařilo splnit přání německých partnerů a díky vstřícnosti vedení firmy Jitex bylo možné fotografovat v prostředí textilní výroby. Na čtyřech samostatných pracovištích zde byla instalována studiová záblesková světla. Český lektor workshopu, Jan Vávra, vysvětlil vždy před započetím práce techniku využití světla a protisvětla v daném tématu a poradil jak při fotografování postupovat.
     Pro první téma portrét a postava souhlasily s rolí modelek členky taneční skupiny ZIP. Pro druhé a třetí pracoviště s tématem silueta a akt byla přizvána profesionální modelka. Závěr workshopu patřil fotografii pohybu, kde předvedli své umění tanečníci souboru ZIP pod vedením Kláry Humpálové.

     Kromě samotného fotografování si účastníci po dva večery navzájem představovali svou tvorbu a vyměňovali své zkušenosti. Pro deggendorfské fotografy byly inspirativní také prohlídky města a především výstup na věž děkanského kostela. Po rozloučení se všichni rozjížděli s množstvím zážitků i fotografického materiálů. Již nyní je zřejmé, že se navázaná přátelství budou rozvíjet dál a písečtí fotografové brzy obdrží pozváni do Deggendorfu.
 

M.Myslivcová, místopředsedkyně Společnosti pro česko-německou spolupráci Písek, o.s.

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.