Přihlášení

Filmový festival - nová písecká tradice?

10. 8. 2009 | Zdenka Jelenová | Diskuze (2) | Kultura

Array

Začátkem srpna se v Písku konal první ročník nového filmového Festivalu nad řekou. Co na něj říkají Písečáci? Pokud jste se akcí zúčastnili, nebojte se podělit s ostatními čtenáři o svůj názor!

Osobně jsem se bohužel festivalových akcí mohla zúčastnit jen letmo - ve čtvrtek a v pátek. Přesto jsem si odnesla mnoho postřehů i hlubokých zážitků. Tím základním je velmi příjemné překvapení - organizátoři nabídli nečekaně široké spektrum akcí (nejen filmů) pro rozdílné cílové skupiny a celý festival lze hodnotit jako velmi zajímavý počin - a doufejme začátek nové tradice.

Můj názor v kostce: Dramaturgie povedená, program bohatý, účastníci vcelku pro chod města bezproblémoví, hlavní minus byla jednoznačně nedostatatečná medializace. Organizátoři festivalu bohužel pro spolupráci či partnerství nezískali ani jedno místní médium (možná se o to ani nepokusili) a Písečáci se z velké části o festivalu vůbec nedozvěděli, případně ho brali jako jakousi podivnou akci pro návštěvníky odjinud.

V Písku se v průběhu festivalového týdne vystřídala řada osobností - Pavel Landovský přijel uvést nejen Ostře sledované vlaky, ale také večerní představení fiilmu Občan Havel přikuluje, s diváky diskutovali Věra Chytilová, Václav Vorlíček, Jan Švankmajer, Ivan Passer, Jan Klusák, americký režisér a scénárista Terry Gilliam, Krzysztof Zanussi, Carlos Sorín, Julius Ševčík, Vladimír Korner a Jan Kačer, mladí režiséři Robert Sedláček a Marie Procházková, hosté z Německa - B.Geissler a G.H.Koch,... A mnoho dalších. Ti, kteří se zúčastnili, vědí, ostatní se na vyvedených a po celou dobu festivalu funkčních a aktualizovaných stránkách http://www.festivalnadrekou.cz/ mohou podívat, oč přišli.

Velká část filmového programu byla určena pouze akreditovaným účastníkům - držitelům permanentek. Právě v tom byl ovšem kámen úrazu pro mnohé místní zájemce, kteří nepochopili, že akreditovat se - tzn. koupit si permanentku - mohl v KD kdokoli, a to i na jediný den (za 250,- Kč, 450,- na tři dny nebo 1000,- na celý festival). 

Program ale nabídl i atraktivní doprovodné nefilmové akce (koncerty a divadlo), přičemž podstatná část z nich byla přístupná i široké veřejnosti - v letním kině na Výstavišti, na Městském ostrově a v divadelním stanu ANPU v Palackého sadech. Filmy v "letňáku" na Velkém náměstí byly zcela zdarma.

Páteř filmové nabídky tvořily tři cykly: Svět Josefa K., Argentinský film a Zlatá šedesátá. Především pro fajnšmekry a odborníky byly určeny odborné semináře - například cyklus Historie argentinského filmu argentinského hosta Ricarda Parodiho.

Filmy typu Až přijde kocour, Limonádový Joe nebo Kdyby tisíc klarinetů, ale také novinky Brüno, Muži v říji nebo loňský film Kdopak by se vlka bál, stejně jako Formanova Dobře placená procházka měly šanci přitáhnout o širokou veřejnost.

Panelovou diskusi Pohled na čs. film 60.let ze zahraničí řídil Jan Bernard (FAMU) a postupně představil Ivana Passera, Věru Chytilovou, Karla Vahcka, Alberta Marenčína, Jana Schmidta a K.Zanussiho. Komentovaná pásma, věnovaná vybraným zahraničním tvůrcům, se snažila o průřezový pohled - Svět Piotra Dumały tak například představil komické (spíš černě-humorné) i temné stránky jeho animované tvorby (jeho Černá Karkulka i po dvaceti letech vyvolává záchvat smíchu).

Skvělé zážitky leckomu asi přinesl doprovodný program v divadelním stanu v Palackého sadech. Mne osobně nejvíc uchvátil čtvrteční koncert íránského kytaristy jménem Shabab Tolouie a o den později společný koncert skupiny jednoho z nejlepších českých jazzových baskytaristů Pavla Jakuba Ryby a stejně skvělého saxofonisty Štěpána Markoviče (který je jednou z nejvýraznějších a nejvšestrannějších osobností tohoto nástroje na naší scéně vůbec). Škoda, že tuhle lahůdku v pátečním půlnočním Písku shlédla jen necelá třicítka nadšenců...

Upřímný potlesk (bohužel poloprázdného) kina Portyč následoval po páteční světové premiéře nového dokumentu o jednom z našich nejslavnějších režisérů "Miloš Forman: Co tě nezabije..." 110minutový film uvedl režisér Miloslav Šmídmajer (který podotkl, že svůj film vlastně v konečné podobě shlédl v Písku poprvé) a jedno z Formanových starších dvojčat Petr.

Festival podle organizátorů navštívilo téměř dva tisíce akreditovaných účastníků, promítlo se 171 celovečerních a asi 160 krátkometrážních filmů.

Při závěrečném podvečerním rozloučení umělecký ředitel Jiří Králík slíbil, že se z letošního průběhu budou snažit poučit pro příští rok, který se má nést mimo jiné ve jménu stého výročí narození Karla Zemana - jedním z témat festivalu tak bude Belle Époque (konec 19. stol. až I.sv.válka), tvorba Julese Vernea, francouzská kinematografie a polské „kino morálního neklidu“.

Možná za rok vezmou Festival nad řekou za "svůj" i písečtí občané ? :-)

Další náš článek na toto téma 1.ročník filmového Festivalu nad řekou bilancuje
 

0
0

Diskuze k článku +

22. 8. 2009 (10:31)  –  Ivuška

0
0

Tak koukám, že festival nechává občana klidným. Dle mého názoru by to byla poměrně příjrmná akce, pokud by ovšem město do ní nevráželo v této divné době tolik peněz, a to, vezmeme-li v úvahu, že příští ročník má spolknout neskonale větší sumu z městského rozpočtu, moc příjemné není. Pokud si pořadatel sežene peníze z jiných zdrojů, proč ne. Město ať klidně pomůže organizačně. Peněz z rozpočtu města už jde takhle dost na jiné akce. Komu se zdá logické, že se každý rok koná Cipískoviště necelý něsíc před městskou slavností a nyní již se do něj dává větší suma než na slavnosti?? Buď tedy spojit tyto dvě akce dohromany nebo jeden rok Cipískoviště, druhý slavnost. Na to ale nikdo nechce slyšet. Asi je peněz dost. Další megasumy jsou na Bienále, a to každý rok. Takže proč bienále? No nic, nebudu se při sobotě čílit.

Odpovědět

2. 10. 2009 (20:02)  –  ivo vořišek

0
0

Letní filmový festival nebyl určitě špatná akce, měl bohužel jednu podstatnou chybu-minimum diváků.1800 akreditací, je na akci s rozpočtem několika milionů trvající 10 dní, zoufale málo.Chápu,že původně slibovaných 65000!!!!! byla utopie,ale kina zela prázdnotou!

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.