Přihlášení

Festival Scandi přiveze do Kina Portyč to nejlepší ze severských filmů

18. 1. 2022 | Centrum kultury | Diskuze (0) | Kultura

Druhá polovina ledna bude patřit severským krajinám a jejich nezaměnitelné kinematografii. Od 19. do 25. ledna bude v Kině Portyč probíhat přehlídka současného severského filmu Scandi, která bude nabita snímky z Dánska, Norska, Finska, Švédska a Islandu. Diváci se mohou těšit na bohatý filmový program naplněný festivalovými předpremiérami, žánrovými tituly, ale i na legendární švédské filmy.

Zveřejněným filmem bude i historické drama Margrete – Královna severu. Jde o úchvatnou nevyřešenou záhadu severských zemí s příběhem o jedné z nejmocnějších žen v evropských dějinách. Režisérka Charlotte Sieling má za sebou dlouhou kariéru známé dánské režisérky televizních sérií jako VládaVraždaMost a americký seriál Ve jménu vlasti. Snímek přináší kus skandinávské historie založené na silných dialozích. V hlavní roli se je možné těšit na herečku Trine Dyrholm. Film, který se natáčel i v českých krajinách, patří mezi to nejlepší, co se ve Skandinávii během roku vytvořilo.

Zaručeným diváckým hitem se určitě stane komedie Thomase Daneskova Divoch, který se svým snímkem dotýká otázky, zda skuteční muži již vyhynuli. Příběh o přežití, krizi středního věku, mužnosti, egu a přátelství. Další severskou dramedií v nabídce bude norský snímek Ninjababy. Ta vypráví příběh mladé Rakel, která má dost jiných plánů, jen ne stát se matkou. Film humorně i trpce zároveň otevírá téma nechtěného těhotenství. Snímek natočila Yngvild Sve Flikke podle slavného komiksu pro dospělé. Snímek Ocelové dámy je road-movie, ve které věk už není ani číslo. Bláznivá jízda začíná, když se tři starší sestry vydávají na sebepoznávací výlet poté, co pětasedmdesátiletá Inkeri omylem zabije svého muže pánví. Biografický snímek Dohoda diváky zavede k autorce Karen Blixen. Té je šedesát tři let, je na vrcholu slávy a je další v pořadí, aby získala Nobelovu cenu za literaturu.

Diváci určitě ocení i skutečný příběh malířky Tove Jansson v romantickém dramatu Tove, jež zrežírovala Zaida Bergroth (Mariin rájDobrý syn). Tove Jansson je autorkou pohádkového světa Mumínků, které milují děti i dospělí po celém světě. Lahůdkou v programu Scandi bude komediální horor Projekt Z aneb jak se točí zombie film. Název sice hovoří za vše, ale ne vše je tak jasné, jak se zdá. Skupina studentů natáčí zombie film v uzavřeném motelu v norských horách. Jejich fikce se záhy mění na reality, když neznámý tvor začne terorizovat filmový plac.

Známá jména i nové objevy, hrané filmy i dokumenty, dramata i thrillery, to vše přinese tento ročník přehlídky severských filmů Scandi v Kině Portyč. Program najdete na www.centrumkultury.cz.

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.