Přihlášení

Festival nad řekou zavádí v Písku fórum

24. 1. 2011 | Magdalena Myslivcová | Diskuze (0) | Kultura

Festival nad řekou zavede při svém III. ročníku \"Fórum\" určené především pro filmy mladých filmařů. Impulsem je mezinárodní úspěch debutu Václava Kadrnky OSMEDESÁT DOPISŮ, který byl v rozpracované verzi představen v Písku.

Kdo by to řekl...

Na minulém Festivalu nad řekou jsme se rozhodli promítnout ukázky z tehdy ještě nedokončeného celovečerního debutu Václava Kadrnky OSMDESÁT DOPISŮ.

Jednoznačně příznivá odezva u diváků autorovi nejen znovu potvrdila, že vize, kterou se svým filmem sledoval, je správná, ale dodala mu také energii snímek dokončit - Václavův projekt totiž vznikal bez podpory Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie, televizí nebo jiných veřejných zdrojů.

Ale asi jen stále platí, že doma není nikdo prorokem. V zahraničí Václavův niterný, osobní přístup zaujal okamžitě. Hlas z Fora v Berlíně zněl jasně - den Film wollen wir! Ten film chceme!

A tak se stalo, že OSMDESÁT DOPISŮ, po uvedení v Písku, zažije svou světovou premiéru na 61. ročníku Berlinale v autorské sekci FORUM.

Václavovi Kadrnkovi gratulujeme - je to úžasné vykročení mladého českého filmaře. Jsme hrdí, že jsme mohli \"být u toho\".

Také proto jsme se rozhodli zavést i naše vlastní \"Fórum\" v Písku právě pro takové malé, osobní a niterné filmy. Pro osobitou tvorbu mladých filmařů, kteří tvoří - často proto, že jim nic jiného u nás nezbývá - mimo oficiální struktury. Na díla těchto tvůrců i na jejich osobní zkušenosti se můžete těšit v nadcházejícím III. ročníku Festivalu nad řekou. Sledujte naše zpravodajství.

Michael Havas
Prezident
Festival nad řekou
 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.