Přihlášení

Exkurze do muzeí a knihoven Wetzlaru

7. 6. 2010 | Magdalena Myslivcová | Diskuze (0) | Kultura

návštěva Wetzlaru - dóm

V posledním květnovém týdnu navštívili pracovníci Prácheňského muzea a Městské knihovny Písek naše partnerské město Wetzlar. Ředitel Prácheňského muzea, PhDr. Jiří Prášek, vystoupil na pozvání wetzlarské německo-české společnosti v sále Průmyslového muzea ve Wetzlaru s přednáškou o historii Písku.´Ředitel Městské knihovny v Písku, Mgr. Roman Dub se svou kolegyní PhDr. Hanou Týcovou absolvovali exkurze do knihovny fantastické literatury ve Wetzlaru a městských knihoven ve Wetzlaru a v Gießenu.

      Koncem letošního května vyrazili pracovníci Prácheňského muzea a Městské knihovny v Písku na pozvání Německo-české společnosti do partnerského města Wetzlar. Cílem cesty bylo představit historii a kulturu města Písek, ale také načerpat zkušenosti a moderní trendy z oblasti řízení kulturních zařízení.
    

     Ředitel Městské knihovny Písek Mgr. Roman Dub tak oplatil návštěvu paní Bettině Twrsnick, diplomované knihovnici a ředitelce Fantastické knihovny ve Wetzlaru, která si naši knihovnu prohlédla v minulém roce. Fantastická knihovna, otevřená v roce 1989, se stala největší veřejně přístupnou knihovnou fantastické literatury v německém jazyce na světě. V roce 2006 jí spolková země Hesensko poskytla bývalou úřední budovu s užitnou plochou 1500 m2, kterou se podařilo citlivě adaptovat. Upíři, draci, čarodějnice, víly a další pohádkové bytosti zde střeží publikace plné fantazie (sci-fi, utopie, horory, pohádky, mýty, pověsti, dobrodružnou literaturu) v němčině, angličtině, ruštině i jiných jazycích. Unavení čtenáři se mohou posadit na trůn vyrobený z knih, malé děti na růžového slona obklopeného leporely. Knižní fond 196 000 titulů zahrnuje kromě knih také sešitová vydání románů, časopisy a archivy autorů, které slouží k vědeckým účelům. Knihovna působí jako kulturní, vědecké a vzdělávací centrum. Pořádá nejen mnoho akcí pro děti a mládež, ale vyvíjí i projekty na podporu čtenářství, pořádá odborné semináře, např. pro učitele k tématu čtení/literatura/řeč. Sympatická je i kavárna „Puškin“ v přízemí knihovny, která poskytuje pracovní příležitosti lidem se zdravotním postižením nebo emigrantům s jazykovými problémy.
 

     Ke srovnání s píseckou knihovnou vybízela městská knihovna ve Wetzlaru, nacházející na náměstí přímo naproti nádhernému wetzlarskému dómu. Na zvědavé otázky píseckých hostů odpovídali knihovník Peter Kreuter a jeho kolegyně Marion Vasil. V knihovně, která má ve městě tři pobočky, si v roce 2009 vypůjčilo 3 460 čtenářů více než 179 550 knih, CD, DVD a dalších informačních pramenů. Nejpůjčovanější beletristickou knihou byl titul „Na věky věků“ od Kena Folletta, z naučné literatury „Wetzlar včera a dnes“, mezi dětskými knihami byl suverénním favoritem „Harry Potter a relikvie smrti“. Výrazně vzrostl zájem o zvukové knihy, knihovna uvažuje i o půjčování e-knih. Určitou zvláštnost v této knihovně představuje artotéka, z níž si je možné půjčit obrazy a sochy. Knihovna samozřejmě poskytuje i další služby – meziknihovní výpůjční službu, donáškovou službu, přístup na internet, pořádá akce pro školy apod. 

     Novotou ještě voněla městská knihovna v Giessenu, který leží nedaleko Wetzlaru. Svou instituci představil českým hostům diplomovaný knihovník Guido Krell. Ve vstupní hale vítá návštěvníky informační tabule, která ulehčuje orientaci ve fondu. V jednom podlaží najde čtenář příručky a knihy pro volnočasové aktivity, noviny a časopisy, další patro slouží mladým rodinám s dětmi, studentům a zájemcům o celoživotní vzdělávání. Nejmenší děti zde mají připravené knihy v krabicích na zemi, mohou si je prohlížet na koberci nebo ve velké dřevěné pirátské lodi. Poslední patro je věnované zábavě – romány, povídky, básně jsou zde nejen v klasické podobě, ale také na audiovizuálních nosičích. Lze si zde však také vypůjčit knihy věnované umění, psychologii či náboženství. Anebo si tu můžete sednout do pohodlného křesla a poslouchat hudbu. Za samozřejmost se považuje bezbariérový přístup. Někteří čtenáři oceňují i možnost vracet knihy do biblioboxu i v době, kdy je knihovna zavřená.

     Čtvrteční večer vyplnila zajímavá přednáška ředitele Prácheňského muzea PhDr. Jiřího Práška o historii Písku, která se konala v přednáškovém sále Průmyslového muzea. Při ní se znovu potvrdilo, že obě města mají ve své historii mnoho podobného. Obě vznikla ve 13. stol. při obchodních cestách, byla městy panovnickými, nikoli poddanskými, obě mají dosud dochovaný kamenný most z 2. poloviny 13. stol. a obě jsou známa svou literární tradicí. Ve Wetzlaru působil jako praktikant u říšského komorního soudu mladý student práv J. W. Goethe. Láska k Charlottě Buffové a sebevražda jeho přítele Karla Wilhelma Jerusalema ho inspirovaly k napsání románu Utrpení mladého Werthera. Součástí prohlídky Městského muzea s výkladem ředitelky paní Dr. Anjy Eichler byla i návštěva tzv. Lottina domu, vybaveného původním zařízením Buffovy rodiny, v němž je také expozice věnovaná jmenovanému románu. 
 

     Příjemným zakončením bylo posezení se členy Německo-české společnosti Wetzlar, na kterém se nejen vyměňovaly informace, ale také se vzpomínalo na akce minulé a plánovaly další společné aktivity s pořádající Společností pro česko-německou spolupráci Písek.

PhDr. Hana Týcová, Městská knihovna Písek
Mgr. Magdalena Myslivcová, Společnost pro česko-německou spolupráci Písek

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.