Přihlášení

Eurytmické vystoupení v Písku

20. 4. 2012 | Karolína Kubíková | Diskuze (0) | Kultura

eurytmické vystoupení

V sobotu 14. dubna mohli diváci shlédnout historicky první vystoupení studentek eurytmie v Písku.

Vystoupení proběhlo v aule ZŠ E. Beneše, začalo v 17.30 a trvalo bezmála dvě hodiny.
Účinkující byly ženy – studentky Eurytmického vzdělávání v Čechách a na Moravě. Celkem jich v plné parádě vystoupilo dvacet čtyři. Studentky eurytmie pracují ve třech skupinách: skupina z Prahy (dvanáct studentek), skupina z Ostravy a skupina z Jižních Čech (po šesti studentkách). Takto po skupinách také předvedly své umění. To znamená, že diváci viděli všechno třikrát – ale to vůbec nebylo na škodu, protože poprvé se s tím mohli seznámit, podruhé se do toho více ponořit a potřetí si třeba všímat i různých detailů. Jiný byl také pohled na dvanáctičlennou skupinu a jiný na skupinky menší. Ale na všechny studentky byl pohled opravdu krásný – vypadaly jako andělé, neboť měly oblečené bílé šaty s bílými závoji.
Uprostřed bylo vystoupení studentek zpestřeno (a to doslova) vystoupením jejich tří lektorek. Ty měly oblečeny pro změnu pastelově barevné šaty i závoje. Pohled na ně byl úplně jiný a překrásný.
Eurytmie je označována jako viditelná řeč nebo viditelný zpěv. Eu = řecky nádherné a rytmus = řád. Doslovný překlad by mohl znít „nádherný řád“. Pohyb vychází z celé bytosti v souladu se zdroji životních sil. Podkladem pro práci v jazykové eurytmii je poezie, příp. i próza - balady a pohádky. Podkladem pro práci s tónovou eurytmií jsou především klavírní skladby klasických mistrů. Eurytmie je součástí vzdělávacího plánu ve waldorfské škole a v té písecké se s ní už také pomalu začíná.
Nakonec ještě něco málo o Eurytmickém vzdělávání v Čechách a na Moravě. Eurytmické vzdělávání u nás začalo v roce 2009. Trvá celkem pět let. V současné době jsou studentky tedy přibližně uprostřed svého studia. Setkávají se vždy jedenkrát za měsíc střídavě v Praze, Ostravě a Písku a celý víkend intenzivně pracují. Mimoto se každý týden setkávají ke společné práci již zmíněné menší skupiny. A samozřejmě každá ze studentek se musí eurytmii věnovat denně sama. V létě se všechny společně sejdou na čtrnácti denním soustředění. Studium je to tedy jistě náročné, ale také krásné. Nezbývá než studentkám popřát, aby ve studiu vytrvaly a zase za čas nám něco z tohoto překrásného umění předvedly.
Za všechny diváky děkuji.
 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.