Přihlášení

ECHT! – 35 let aneb Stále vpřed do šťastné budoucnosti!

6. 11. 2023 | Iveta Hodoušová | Diskuze (0) | Kultura

Legendární pubrocková kapela Echt! oslaví v Podčáře v pátek 10. listopadu 35 let na scéně! Z jejich hudby je stále cítit duch Iggyho Popa či Lou Reeda, společně s Mejlovou Půlnocí sekundovali i newyorské legendě The Velvet Underground.

Povídání o kapele ECHT! k 35. výročí

Jako začínající byl ECHT! zařazován spíše mezi tzv. undergroundové party. Co se týče hudby, byl a stále je přece jen trochu na jiné koleji. Není tak inspirován hudbou The Velvet Underground, Captain Beefheards nebo Franka Zappy, ale spíše kapelami Dubliners, Pogues a jim příbuzných. Od začátku byl a je  ECHT! jakoby na „veselejší notě,  i když u textů Karla Malíka se o přímém optimismu moc mluvit nedá.

Založení kapely

Založena byla na jaře roku 1988 Karlem Malíkem a partou kamarádů navštěvujících proslulou košířskou restauraci Klamovka, zvanou „Klampáč“, známou jako jakýsi tehdejší azyl pražského undergroundu.

Název kapely

V úplně první formaci hrál na baskytaru a zpíval s Malíkem Martin Gruša – syn známého básníka a disidenta Jiřího Gruši. Byl to právě on, kdo se zcela bezděky zasloužil o název kapely. Když Malík přišel s několika možnými (i nemožnými) tituly, reagoval Gruša: „To je teda ale ECHT blbý!“  A název byl na světě.

Kdo jsou  ECHT!i

Současná ECHT! sestava:

Karel Malík  – autor hudby a textů – zpěv, kytara, saxofon, harmonika – (Babalet, Jasná Páka – Hudba Praha)

David Macháček – zpěv, kytara – (DG 307, Rudovous, Totems)

Oto Sukovský – basová kytara – (DG 307, Garage, Joe Carnation Band, Domácí kapela  )

Jiří Michálek  – bicí – (Krch-off band, Půlnoc)

Tomáš Schilla – zpěv, violoncello – (DG 307, Krch-off band, Půlnoc, Plastic People of the Univers)

 

Styl kapely

U spousty hudebních sdružení, hlavně těch alternativnějších, se udává, že je poměrně složité je někam zařadit a pojmenovat jejich styl. I u kapely ECHT! se od počátku s těmito obtížemi potýkali jak  kritici a novináři,  tak i fanoušci a vlastně i oni sami. Byly a jsou pokusy nazvat to garage rock, country rock, irish rock a pod. Těžko posoudit co je nejblíže. Nejčastěji je používán termín pub rock.  Pro snažší orientaci uvádíme několik spřízněných kapel: Už jsme doma, Garage, Rudovous, Totems, Plastic people of the Univers, Krch-off, Psí vojáci, DG 307, Půlnoc a pod.

 

Přijďte si s kapelou ECHT! připít na zdraví a oslavit jejich výročí. Je to přece jen ECHT legenda, která si to zaslouží.

 

 

Zve tým Divadla Pod čarou.

Fotogalerie k článku


0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.