Přihlášení

Do Podčáry míří polská legendární kapela SBB

9. 2. 2013 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

SBB

Divadlo Pod čarou bude ve středu 27. února 2013 hostit jednu z nejlepších a nejprogresivnějších polských kapel SBB. Kultovní skupinu SBB (nejprve Silesian Blues Band, později Szukaj, Burz, Buduj – Search, Break, Build neboli Hledej, boř, buduj) založil v roce 1971 Józef Skrzek, multiinstrumentalista a vokalista skupiny. SBB během své dlouhé hudební kariéry rozvíjeli několik hudebních stylů: blues-rock, jazz-rock nebo progresivní rock.

Skupina zpočátku hrála jako trio doprovázející Czesława Niemena (v letech 1971–1973). Spolupráce ovšem dlouho nevydržela, a to kvůli silným uměleckým osobnostem Skrzeka a Niemena. První album s názvem „SBB“, jež bylo nahráno v roce 1974, se bleskurychle rozprodalo. Bluesovo-jazzrocková hudba svým zněním navazovala na Jimiho Hendrixe nebo na skupinu Cream se silným zněním fortepiana a basové kytary.

Další deska "Nowy Horyzont" již přináší znění progresivního rocku, který charakterizuje kapelu dodnes. Příkladem je rocková suita "Wolność z nami", v níž slyšíme partie fortepiana a lehké znění minimoogu, jenž se stal vizitkou skupiny.

V sedmdesátých letech kapela SBB dobyla velkých úspěchů, a to nejen v Polsku, ale rovněž v zahraničí. Koncertovali zejména v Československu, Německu, Švýcarsku, Holandsku, Rakousku, Finsku, Švédsku, Dánsku nebo v Maďarsku. Poslední album prvního období „Memento z banalnym tryptykiem“ nahrála kapela v roce 1980. To už kapelu doplnil další vynikající kytarista Slawomir Piwowar (léta doprovázel Czeslawa Niemena) a kapela tak mohla zařadit na koncertech pasáže s dvěma bicími soupravami, protože kytarista Apostolis Antymos byl i famózním bubeníkem. Vyčerpanost a odlišné pohledy na hudbu však vedly k rozpadu této formace v závěru roku 1980.

Skupina se v devadesátých letech několikrát vrátila. Plodné období však přišlo až po roce 2000. Vzniklo několik velice dobrých alb, na kterých se podílel i americký bubeník věhlasného jména Paul Wertico (člen skupiny Pata Methenyho), který se na sedm let stal členem SBB (2000-2007). Natočil s kapelou alba „Nastroje“ (2002) a „New Century“ (2005). Skutečně vynikající album natočila kapela v loňském roce a nese lakonický název SBB. Album nahráli Jozef Skrzek a Apostlis Antymos, který obstaral veškeré kytarové i bicí party. Na koncertech kapelu při jejím letošním turné doplňuje bubeník Ireneusz Glyk .

SBB - současná sestava:
• Józef Skrzek – zpěv, basová kytara, foukací harmonika, fortepiano, davolisint, Hammondovy varhany, miniMoog, microMoog, polyMoog, sonic six Moog, clavinet, concert spectrum, bendžo, kontrabas, bicí nástroje
• Apostolis "Lakis" Anthimos – kytara, buzuki, perkuse, bicí nástroje, basová kytara, klávesové nástroje
• Ireneusz Glyk - bicí

Zbyněk Konvička, Milan Princ
Zdroj: Wikipedie

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.