Přihlášení

Divný kořeny - beseda v Městské knihovně Písek

13. 2. 2013 | Věra Vodvářková | Diskuze (0) | Kultura

Obálka knihy Divný kořeny

Pozvánka na besedu 19. února 2013 v 16:00 hodin v MěK Písek.

Hana FrejkováZveme na setkání s herečkou, zpěvačkou a autorkou knihy Divný kořeny Hanou Frejkovou. Tato autobiografická kniha bude námětem besedy, která proběhne v komorním prostředí klubovny MěK Písek.

Hana Frejková se narodila v Londýně, kde byli její rodiče v emigraci. Otec Ludvík Frejka jako Žid opustil v roce 1938 Československo a spolu s manželkou žil v Anglii, kde se oba zapojili do protifašistického odboje.

Po absolvování gymnázia v Mostě vystudovala herectví na DAMU (1967).

První profesionální angažmá našla Hana Frejková v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech, dvě sezóny potom odehrála v pražském divadle Maringotka, na delší dobu pak našla zázemí v Divadle Jaroslava Průchy v Kladně. Od roku 1986 působí jako herečka na volné noze, dodnes hostuje v různých pražských divadlech. Díky svému původu se také dlouhodobě věnuje zpřístupňování židovské kultury, mj. jako interpretka židovských písní.

Po trvalém usazení v Praze našla Hana Frejková uplatnění také před kamerou. Poprvé hrála ve dvou filmech vracejících se do nedávné historie VRACENKY (1990) a JEN O RODINNÝCH ZÁLEŽITOSTECH (1990), později se objevila v tématicky podobném filmu ZAPOMENUTÉ SVĚTLO (1996), mihla se také v několika televizních i filmových pohádkách. Díky perfektní znalosti němčiny našla uplatnění také v zahraničních produkcích, hrála například v životopisném titulu HITLER: VZESTUP ZLA (2003). Před filmovou kamerou stála zatím naposledy jako uklízečka v české komedii SNOWBOARĎÁCI (2004).

Hana Frejková je autorkou autobiografické knihy Divný kořeny (2007), v níž otevřeným způsobem vzpomíná na své vlastní mládí a herecké začátky včetně zkušeností s drogami a alkoholem, především ale píše o nevšedních osudech svých rodičů a pohnuté poválečné době; Frejkové vzpomínková kniha je označována jako jedna z nejlepších prací daného žánru u nás v poslední době.
(zdroj : www.cfsd.cz - Pavel "argenson" Vlach )

 

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.