Přihlášení

Děti hrají dětem – Písecký Strakáček

3. 6. 2019 | Centrum kultury | Diskuze (0) | Kultura

Pestrá přehlídka dětských divadelních souborů zavítá do Písku. Malí divadelníci se sjedou do Divadla Fráni Šrámka v pátek 14. června. Písecký Strakáček je nesoutěžní přehlídka, kde děti hrají pro radost sobě, ostatním dětem i dospělým.

Účinkující soubory jsou zároveň diváky, kteří sledují ostatní představení, takže zde mohou nakouknout do kuchyně kolegům, pobavit se a načerpat inspiraci. Organizátorka festivalu a vedoucí souboru Tlaminy ze Strakonic Markéta Čarková nám prozradila, kolik souborů se 14. června do Písku sjede.

V Písku se představí celkem šest souborů, které odehrají deset představení. Uvidíme soubory z Písku, Strakonic, Plzně a Plané u Mariánských Lázní. Na dopolední představení zveme děti z píseckých škol a školek, odpolední představení jsou pro širokou veřejnost.

Přehlídka Strakáček vznikla před třemi lety ve Strakonicích. Čtvrtý ročník se stěhuje do Písku. Tady zůstane?
Ve Strakonicích jsme s přehlídkou před třemi lety začali. Letos tam ale s organizací byly nějaké komplikace, tak jsme se zkusili přesunout do Písku. Je nám tu hezky, ale zároveň mě stěhování přivedlo na myšlenku, udělat ze Strakáčka putovní jihočeskou přehlídku, která by byla každý rok v jiném jihočeském městě. Uvidíme.

Na jaká představení v podání dětských herců se mohou diváci těšit? Tipovala bych pohádky. 
Na pohádky samozřejmě také. Ale i na strašidelný, až hororový příběh dětí, které přivoláním sněhu přivedou smrtelné nebezpečí do jinak poklidné vesnice. Nebo na hru o tom, jak snadné je setkat se s drogou už na základní škole. Jak snadné je jí podlehnout a jak těžké je se vymanit z jejích spárů. Nebo třeba na parodický příběh na dnešní společnost. Představení jsou hodně různorodá.

Učíte ve školce, vedete dramatický kroužek. Co vás přivedlo k organizování přehlídky?
V Jihočeském kraji se kromě soutěžní přehlídky v Bechyni žádná jiná přehlídka dětských divadel nekoná. S mým dětským divadelním souborem Tlaminy hrajeme všude možně, v Praze, Brně, Kladně, Mariánských Lázních, ale doma u nás ne. Myslím, že je škoda, že si děti nemohou zahrát před „domácím" publikem, a tak vznikl nápad uspořádat Strakáčka.

Strakáček, to je název odvozený od Strakonic?
Ne! Strakáček – jako strakatý, pestrý zážitek. S – jako Setkávání. T – jako Tradice, kterou bychom ze Strakáčka rádi udělali. R – jako Radost, kterou by měl Strakáček rozdávat. A – jako Aktivita, kterou je celý přehlídkový den nabitý. K – jako Kouzlo, které nesmí v žádné pohádce chybět. Á – jako Akce, bez které se neobejde nic. Č – jako Člověk, který je základem všeho. E – jako Efekt a Energie, které jsou v divadle hodně třeba. K – jako kniha, která bývá často základem představení. Prostě strakatý STRAKÁČEK.

Vstup na dvoupředstavení stojí 20 Kč a hrát se v Divadle Fráni Šrámka začíná v 8:15. 9:30, 10:30, 15:00 a 16:30.  

 

 

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.