Přihlášení

ČÍŽOVSKÉ HALEKAČKY ANEB MALÁ PRÁCHEŇSKÁ FOLKLORNÍ SLAVNOST

1. 9. 2011 | Magdalena Myslivcová | Diskuze (0) | Kultura

Pozvánka Cˇížovské Halekačky

V ZÁŘÍ NA ČÍŽOVSKÉ HALEKAČKY ANEB MALÁ PRÁCHEŇSKÁ FOLKLORNÍ SLAVNOST ZAHAJUJE TRADICI V ČÍŽOVÉ V pátek 9. září a v sobotu 10. září nabízí obec Čížová s titulem Vesnice roku 2010 Jihočeského kraje komorní slavnost, která vychází z místních kulturních tradic. ČÍŽOVSKÉ HALEKAČKY jsou připraveny pro návštěvníky každého věku, včetně programu pro malé diváky. Přijeďte autem, vlakem, na kole či přijďte pěšky - pro všechny je místo na otevřené scéně na vrchu sv. Jakuba či v čížovském špejcharu. Budete se dobře bavit, můžete si zatančit či zahalekat přes čížovské kopce a vyhrát zajímavé ceny.

K prácheňskému lidovému koloritu, jak jej zobrazoval například Mistr Mikoláš Aleš, patří stavby lidového baroka, ale také dudáci, krojovaní sedláci a selky, zpěváci a tanečníci a jistě i loutky Matěje Kopeckého. Všechny tyto jihočeské kulturní proudy a tradice se zdárně propojují v nově založené tradici slavnosti, která má příznačný název „ČÍŽOVSKÉ HALEKAČKY“. Přes Čížovou a vrch sv. Jakuba chodíval Mikoláš Aleš do školy do Písku, Jan Čarek zde trávil léto, Ladislav Stehlík zde vzpomínal ve svém monumentálním díle Země zamyšlená na Richarda Weinera a jeho báseň Doma i na borečnického rodáka, kněze a básníka Františka Kašpara. Ze Zlivic také pocházel dudák vojenské kapely píseckého pluku, zvaný Vojtěch Čert, který v roce 1820 hrál císařovně Augustě Karolině ve Strakonicích. Prý byl předobrazem postavy Tylova Strakonického dudáka.


Proto jsou letošní ČÍŽOVSKÉ HALEKAČKY zejména setkáním prácheňských dudáků. Nicméně v nabídce kulturního programu najdete také koncert písničkáře Václava Koubka v kouzelném prostředí čížovského špejcharu, který se poprvé otevírá široké veřejnosti a vystoupení folklorních tanečních souborů pod širým nebem na magickém vrchu sv. Jakuba včetně programu místního dětského souboru Pramínek. Krajinu kolem Čížové uctí výstava pastelů a fotografií s názvem Alšovská krajina, kterou autoři Jitka Hilská, Petr Hilský a G. Klaban pojali jako poctu Ladislavu Stehlíkovi. Koho zajímá historie Čížové, jistě přijde na přednášku historika Mgr. Ondřeje Koláře a své děti vezme na pohádku „O zlaté huse“ známého pražského divadla Buchty a loutky. A pro všechny bude připravena také soutěž v halekání přes čížovské kopce o zajímavé ceny a konečně také klasická vesnická tancovačka s dechovkou v oblíbené restauraci „U Štálichů“. K tomu ještě musí každý počítat s výtečným občerstvením z místního řeznictví a pekařství. Program najde každý zájemce na stránkách obce www.cizova.cz. Nezbývá než si popřát, abychom se ve zdraví sešli v září na čížovském vrchu pod svatým Jakubem všichni k dobré zábavě.
 

Dokumenty k článku

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.