Přihlášení

ČIMELICE ZVOU NA LETNÍ FILMOVÉ DNY

17. 8. 2012 | Magdalena Myslivcová | Diskuze (0) | Kultura

Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku a Obec Čimelice připravují program pro malé i velké milovníky českého filmu. Již příští pátek a sobotu, tedy 24. a 25. srpna ožijí Čimelice opět filmem.

Legendární škola

FAMO v Písku přišla s návrhem oslavit tradici čimelické „filmovky“, která si letos připomíná 60 let od založení a současně také 30 let od ukončení činnosti. Provázanost obou škol je zřejmá jak v náplni, tedy výchově mladých filmařů v jejich oborech, tak i v osobách pedagogů. Tento návrh byl nadšeně přijat vedením čimelické obce a setkal se i s podporou partnerů projektu. Proto mohl být připraven program, jehož společným jmenovatelem je film.  Kromě samotného kulturního programu pořadatelé připravují trvalou připomínku přítomnosti této školy v Čimelicích – v pátek začíná program právě odhalením pamětního kamene v místech, kde studenti bydleli a trávili volný čas. Pamětní kámen bude připomínat léta, která zde absolventi prožili a na která dodnes vzpomínají,\" uvádí čimelický starosta Pánek. Bývalí studenti se do Čimelic dodnes vrací na každoroční sjezd absolventů filmové školy. Pověst této školy jako svobodného místa mladých filmařů pak jistě potvrdí i vzpomínky pedagogů a absolventů na besedě v restauraci Hvížďalka.

Čimelice a film

Kromě oslav výročí školy je program věnován také osobnosti režiséra Jaroslava Papouška, jehož čimelické pobyty pracovní i soukromé připomene páteční projekce filmu „Nejkrásnější věk“. „V budoucnu, pokud bude zájem diváků, bychom se na dílo tohoto režiséra chtěli více zaměřit. Je to dobrá inspirace i pro naše současné studenty.“ uvádí Vladana Terčová, ředitelka Mezinárodního festivalu studentských filmů, který pořádá rovněž písecká Filmová akademie Miroslava Ondříčka. Režisér Papoušek v Čimelicích a okolí natáčel několik filmů (např. známý film z trilogie Homolkovy rodiny) a je autorem scénáře k filmu Intimní osvětlení, které natáčel režisér Ivan Passer v Miroticích. Spoluautorem scénáře je také Václav Šašek, který v Čimelicích také pobývá.

Program pro malé i velké milovníky filmu

Pestrý program z propojeného světa filmu, hudby a divadla je připraven na sobotu 25. srpna. Návštěvníci tak mohou slyšet například DOBRÉ RÁNO BLUES BAND MATĚJE PTASZKA, který složil také titulní píseň k filmu Občanský průkaz a osobně projekci tohoto filmu v Čimelicích uvede. Své historky z natáčení přidá jistě i Zdeněk Vřešťál, kapelník skupiny NEŘEŽ. Děti i dospělí pak mohou shlédnout Neposlušná kůzlátka - loutkovou hru známého divadlo BUCHTY A LOUTKY. Kromě těchto bodů programu je připravena notná dávka kvalitních filmů z Filmové akademie Miroslava Ondříčka. Ta připravila jak úvodní Ozvěny Mezinárodního festivalu studentských filmů 2011, kde nabízí vítězné filmy festivalu (14.00), tak blok filmů pro děti i dospělé (16.00). Celý den zakončí  - po projekci celovečerního filmu Občanský průkaz půlnoční projekce filmů studentů píseckých filmových škol. Diváci se mohou seznámit i s novou znělkou připravovaného letošního festivalu. Kromě vlastních filmů čeká návštěvníky bohatý doprovodný program pro děti i dospělé, exteriérová výstava fotografíí skupiny Specta a také občerstvení, které na akci takového druhu nesmí chybět.

Vstupné na filmové dny bude dobrovolné a konají za každého počasí. Více na www.cimelice.cz a www.filmfestpisek.cz

Tisková zpráva: Václav Kinský, FAMO v Písku
 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.