Přihlášení

ČHADAR, CESTA PO ŘECE

6. 1. 2023 | Štěpánka Činátlová | Diskuze (0) | Kultura

« Najděte místo, kde není elektřina, televize a bílý cukr. To místo vás uzdraví. » Tato věta dovedla kdysi kohosi do Ladakhu – himalájského regionu v severní Indii – a skutečně se uzdravil.

To bylo asi před 25 lety. Vše se mění, a to velmi rychle. I v Ladakhu už je elektřina, televize a bílý cukr. I tam – přes vysoká himalájská sedla – vedou silnice do zapadlých údolí, i tam se dostal covid, i tam se otepluje. Co tyto změny znamenají pro tento vzácný a krásný region a co vypovídají o našem světě? O tom si můžeme udělat obrázek při sledování německého dokumentárního filmu « Čhadar, cesta po řece ». Po filmu si o proměnách Ladakhu budeme povídat s průvodcem Richardem Slabou, který pravidelně jezdí do Ladakhu už více než 20 let.

Čhadar je stezka po zamrzlé řece v Ladakhu. Nebezpečnou cestu plnou úskalí musí několikrát ročně absolvovat sedmnáctiletá Cchangjang, aby se dostala do vzdálené školy a splnila si sen o lepším životě. Její rodiče se živí jako drobní zemědělci. Přestože žijí velmi skromně, snaží se poskytnout všem svým dětem příležitost dosáhnout co nejlepšího vzdělání. Pro Cchangjang se cesta po řece stává příležitostí reflektovat svůj život na pozadí rychle se měnícího světa.

Film Čhadar, cesta po řece (Minsu Park, Německo 2022) promítáme v úterý 10. ledna 2023 od 18 hod. v Městské knihovně Písek. Dokumentární filmy z festivalu Jeden svět promítáme zdarma a rádi.

Kateřina Slabová

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.