Přihlášení

Cesta do Mytologie se otevře 11. května

4. 5. 2018 | Sladovna Písek | Diskuze (0) | Kultura

Dobrodružně-poučná expedice do kouzelného světa z dílny Divadla Bratří Formanů, Josefa Sodomky a Sladovny Písek se otevře už 11. května v 19 hodin.

Hlavní výstavu své letošní letní sezóny vytvořila písecká Sladovna s Divadlem Bratří Formanů. “Už velmi dlouho jsem chtěla Divadlo Bratří Formanů pozvat ke spolupráci, protože jejich fantastická hravost, laskavost a i určitá archaičnost výrazu konvenují tomu, jak sama vnímám a stavím program pro děti v písecké Sladovně,” říká Tereza Dobiášová, do loňského roku ředitelka, dnes hlavní kurátorka písecké Sladovny.

“V minulém roce jsme se už konečně potkali a začali společně od začátku tkát projekt z vláken fantastických příběhů, bájných zvířat a léčivých rostlin. Vznikla zážitková, herní expozice, kde se děti v divadelních kulisách samy ponoří do světa mytologie. Pokusí se osvobodit jednorožce, porazit bazilišky a v kůži mořských panen poplavou na ostrov vlkodlaků. Pakliže se jim podaří zasadit semínko nového života, je tu určitá šance, že spatří i bájného fénixe."

Výtvarného řešení se ujal výtvarník Josef Sodomka, který vykreslil všecha bájná i opravdová zvířata a společně s Matějem Formanem a Terezou Dobiášovou vyvinuli scénář a aktivity hry. Inspirací se stala kniha Geralda Durella, Mluvící balík, kterou Durell věnoval dětem a na rozdíl od většiny svých ostatních knih to nebyla kniha autobiografická, ale v podstatě popisuje dobrodružnou cestu dětí do světa mytologie.

“Ta kniha se potkávala s naším přáním: otevřít dětem cestu do fantastického světa kouzelných bytostí. Někdy v průběhu práce jsme si ale s Josefem Sodomkou uvědomili, že děti dneska žijí často víc, díky filmům, televizi a hrám, ve světě mytologie, než ve skutečném světě. Ale kvůli tomu, že už možná někdy trochu méně rozumí tomu, jak ta bájná zvířata vznikla, co ukazují."

Proto se u nás míchají bájná zvířata a neskutečné stormy s bylinkami routy a levandule s těmi běžnými. Chtěli jsme pomoct dětem pochopit, že svět mytologie a světa kolem nás jsou si blíže, než si myslíme. A že svět mytologie vlastně ve zvětšených obrysech popisuje náš svět s jeho zvláštnostmi a mimořádnostmi. Že je vlastně jen třeba pořádně se dívat.

“Mám Divadlo bratří Formanů rád od svého dětství a jsem za společnou práci na výstavě Cesta do Mytologie moc rád. Můžeme tak po Dětech lví srdce opět vstoupit do knižního příběhu, tentokrát do fantastického světa Geralda Durella,” doplňuje ředitel Sladovny Adam Langer.

Vernisáž výstavy Cesta do Mytologie se ve Sladovně uskuteční v pátek 11. května v 19 hodin. Po jejím skončení ve 20.30 hodin bude program pokračovat průvodem z nádvoří Sladovny a dalšími vystoupeními u řeky. Vstupné je zdarma.

Související články:

Expozice Mytologie ve Sladovně byla otevřena na Pískoviště

Fotogalerie k článku


Dokumenty k článku

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.