Přihlášení

Cesta do města přátel - do Písku

7. 9. 2010 | Magdalena Myslivcová | Diskuze (0) | Kultura

vystoupení Písečanu - foto Vladimír Teringl

V sobotu 4. září 2010 potkávali Písečáci po městě více turistů z Bavorska, než obvykle. Písek tentokrát navštívila mimořádně velká skupina 150 hostů ze spřáteleného města Deggendorf. Přijeli k nám zakončit svůj Bavorsko-český kulturní týden, jehož hlavním tématem se letos stalo právě naše město a jeho kultura.

Na uvítanou zahrál v koncertní síni Trojice flétnový kvartet ZUŠ Písek pod vedením paní učitelky Křížkové a hosty uvítal předseda pořádající Společnosti pro česko-německou spolupráci Písek, o.s. Poté se slova ujali starosta Písku Miroslav Sládek a místostarostka Hana Rambousová i 3. místostarosta Deggendorfu Dr. Christian Moser.

prohlídka města Písku, foto Vladimír TeringlNa deggendorfské čekal den nabitý zážitky. V doprovodu čtyř průvodců, členů výše jmenované společnosti a píseckého starosty se nejprve seznámili s historií i současností města, postupně si prohlédli kamenný most i děkanský kostel a alespoň krátce nahlédli do Prácheňského muzea a do Sladovny. Ve vzorně uklizeném městském příkopu u Putimské brány je očekávala mamutí hostina s tradičními českými specialitami, kterou pro ně na objednávku připravil písecký Hotel Biograf. Návštěvníky velice potěšili lidové písničky, zahrané s opravdovou chutí členy Dudáckého tria. Velký úspěch mělo také vystoupení Písečanu u děkanského kostela, které si pro ně pořadatelé připravili jako překvapení. Před odjezdem se deggendorfští setkali ještě se Švejkem v podání Josefa Nováka a jeho Písecké čtyřky.

Jedna z účastnic zájezdu, paní Elke Behrendt z Deggendorfu, vyjádřila pro deník Deggendorfer Zeitung své dojmy takto: „Výlet byl krásný a organizace vynikající. Čeští hostitelé si s tím dali hodně práce. Své sousedy teď vidím jinýma očima než dříve.“ Pan Heinrich Praml z Neuhasenu dodal: „Město bylo čistě opraveno a uklizeno. Dnes tam najdete už jen několik neopravených domů. Udělalo na mě velký dojem, co všechno se za posledních 20 let v jižních Čechách podařilo udělat. Po otevření hranic jsem se tam hned jel podívat. Dnešní obraz je úplně jiný, udělali tam veliký krok kupředu.“ Takto informuje deggendorfské čtenáře článek nazvaný „Cesta do města přátel“ ze dne 6.9.2010, redaktora Deggendorfer Zeitung Andrease Windpassinger, který se návštěvy Písku zúčastnil osobně.

3. místostarosta města Deggendorf Dr. Christian Moser, který se podle svých slov chystá kandidovat na budoucího deggendorfského primátora, navštívil Písek poprvé teprve před týdnem, když se osobně zapojil do vyhodnocení Fotografické soutěže PÍSEK A DEGGENDORF OČIMA DĚTÍ. Písek jej doslova nadchl a jak sám říká, leží mu velice na srdci, aby bylo prohlášení o přátelství i nadále naplňováno životem. S každým ze 150 deggendorfských spoluobčanů se na konci výletu osobně rozloučil a předal mu vzpomínku na naše město v podobě porcelánového hrnku s motivem Písku. Řada z hostů se však chce do Písku v brzké době vrátit, aby si důkladněji prohlédli naše Prácheňské muzeum i další místa.
 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.