Přihlášení

Bez talentu do Carnegie Hall

11. 4. 2019 | Centrum kultury | Diskuze (0) | Kultura

Neuměla zpívat, a přesto vyprodávala koncertní sály. Řeč je o zřejmě nehorší operní pěvkyni všech dob – Florence Foster Jenkinsové. Její příběh nastudovalo Jihočeského divadla v komedii Je úchvatná! V Divadle Fráni Šrámka bude k vidění 12. dubna od 19 hodin.

Komedie je inspirovaná operní pěvkyní Florence Foster Jenkinsovou, která se narodila na konci 19. století v Pensylvánii. Jako malá skvěle hrála na klavír. Bohatý otec jí ale odmítl financovat studia v zahraničí. Odešla z domova, usadila se v New Yourku a rozhodla se stát zpěvačkou. Po smrti otce, na začátku 20. století, zdědila obrovské jmění a mohla se vášni pro zpěv oddat naplno. Založila hudební klub, brala hodiny zpěvu, režírovala a produkovala hudební představení, ve kterých zpívala. Nedostatek jejího pěveckého talentu lákal nadšence a její sláva se rozšířila do všech salónů, kam chodila nevyšší newyorská smetánka.Svou kariéru završila koncertem v Carnegie Hall dne 25. října 1944. Vstupenky na něj byly vyprodané za pouhé dvě hodiny.

V komedii Je úchvatná! hraje F. Jenkinsovou Daniela Bambasová, která za roli získala v roce 2014 ocenění v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon v anketě portálu i-divadlo.cz.

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.