Přihlášení

Bestseller Dagmar Šimkové BYLY JSME TAM TAKY vychází už po sedmé

18. 9. 2015 | Redakce PS | Diskuze (0) | Kultura

V těchto dnech přichází na pulty knihkupectví autobiografie Dagmar Šimkové, která strávila v komunistických žalářích neuvěřitelných čtrnáct let. O svém utrpení napsala knihu, která patří k tomu nejlepšímu, co u nás na téma 50. let, komunistických žalářů a ženské lágrové literatury vyšlo, Poprvé knihu vydal Josef Škvorecký, který se o ní dozvěděl ze Svobodné Evropy, kam ji zaslala spoluvězeňkyně a přítelkyně Šimkové Irena Vlachová-Šimonová. Zde byla čtena na pokračování a stala se velmi úspěšnou, mimo jiné zaujala také hudebníka Karla Kryla.

Po listopadu 1098 ji u nás vydává režisérka a spisovatelka Monika Le Fay, která se snaží o to, aby se na autorku nezapomnělo. Pořádá besedy ve školách a knihovnách a celkem knihu vydala už pětkrát. V loňském roce byla kniha vydána také v italštině.

Mezi lidi, kteří Byly jsme tam taky doporučují a jejichž slova můžeme číst na obálce, patří mimo jiné Dominik Duka, Ivan Martin Jirous, Jáchym Topol, Karel Roden, Irena Dousková, Dan Bárta, Fedor Gál, Leoš Válka, Pavlína Kourová, Hana Androniková, Vladimír Merta, Vladimír Jiránek a další.

Kniha byla opakovaně nominována v anketách LN, Miloš Doležal ji zdramatizoval pro Český rozhlas a vzniklo podle ní také několik divadelních představení (např. hra Karla Steigerwalda Má vzdálená vlast napsaná pro Národní divadlo).

V jejím rodném Písku probíhá nyní diskuse o pojmenování ulice jménem Dagmar Šimkové a o vytvoření lávky přes řeku Otavu, která by nesla její jméno a byla by navržena dalším slavným píseckým rodákem, architektem Josefem Pleskotem.

 

Monika Le Fay

telefon 603 469 777

dašlí informace na www.lefay.cz, monika@lefay.cz

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.