Přihlášení

Beseda s Ivanem Klímou

8. 5. 2010 | Magdalena Myslivcová | Diskuze (0) | Kultura

Ivan Klíma

Městská knihovna v Písku zve veřejnost na besedu se spisovatelem, dramatikem a publicistou Ivanem Klímou, která se uskuteční ve čtvrtek 13. května 2010 v 16, 30 hodin ve Sladovně.

     Ivan Klíma (* 14. září 1931) je český spisovatel a dramatik židovského původu . Jeho původní jméno je Ivan Kauders.
     Ivan Klíma se narodil v Praze a za druhé světové války strávil tři roky v koncentračním táboře Terezín, ze kterého se dostal jako čtrnáctiletý. Jeho rodiče byli židovského původu. Vystudoval gymnázium a Filozofickou fakultu UK. Po absolutoriu v roce 1956 pracoval jako redaktor časopisu Květy a v letech 1959-1963 v nakladatelství Československý spisovatel. Poté psal do Lidových novin, Literárních listů (až do jejich zákazu), do časopisů Květen, Plamen a Orientace. V roce 1969 odjel do USA, kde působil jako hostující profesor na Michiganské univerzitě. Po návratu v roce 1970 už byl zakázaným autorem, publikovat mohl jen v samizdatu a exilu a živil se dělnickými profesemi.
     Ivan Klíma patří k nejpřekládanějším a ve světě nejznámějším českým spisovatelům. Je autorem mnoha povídek, románů, novel, publicistických statí i literárních studií. Bývalý disident byl v roce 1989 spoluzakladatelem Obce spisovatelů a v letech 1990 až 1993 předsedou českého PEN klubu. Jeho dílo je rozsáhlé a žánrově pestré: próza, dramata, reportáže, eseje, fejetony a knížky pro děti.
     V roce 2002 mu byla udělena Cena Franze Kafky za celoživotní dílo a knihu Velký věk chce mít též velké mordy o životě a díle Karla Čapka.

     Rezervační vstupenky na píseckou besedu 13.5.2010 si mohou zájemci vyzvednou v MěK Písek nebo v recepci Sladovny.
 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.