Přihlášení

Bavorsko-český kulturní týden v Deggendorfu na počest Písku

28. 8. 2010 | Magdalena Myslivcová | Diskuze (0) | Kultura

kulturní pracovníci města Deggendorf

V Deggendorfu právě startuje „Bavorsko-český kulturní týden“. Letošní ročník výrazně akcentuje slibně se rozvíjející přátelství s Pískem. Pod taktovkou odboru kultury deggendorfské radnice je pro hosty z Bavorska i Čech připraven týden plný kulturních, společenských i kulinářských zážitků. Připojenou fotografii zveřejnili kulturní pracovníci Deggendorfu jako osobní pozvánku.

Podle vyjádření 3. místostarosty Dr. Christiana Mosera zvolilo město Deggendorf cestu periodického střídání tří velkých kulturních akcí. Zatímco v loňském roce to byla „Sommer-Traum-Party“ na břehu Dunaje, letos město slaví „Bavorsko-český kulturní týden“ a na příští rok připravuje městskou slavnost „Bürgerfest“. Tímto způsobem je zaručena větší pestrost a atraktivita. Každoroční opakování stejné akce bylo podle místostarosty pro obyvatele města příliš fádní a jejich zájem klesal.

Letošní „Bavorsko-český kulturní týden“ zahajuje v neděli 29. srpna 2010 v Kulturní čtvrti Deggendorfu, kde jsou soustředěna hlavní městská kulturní zařízení – Městské muzeum a Muzeum řemesel, koncertní a výstavní síň Kapuzinerstadl a Městská knihovna. Na počest Písku se při této příležitosti otevírají dvě stěžejní výstavy píseckých autorů pod titulem „Město Písek návštěvou v deggendorfských muzeích“. V galerii Městského muzea bude až do 24.10.2010 vystavovat Michal Jánský (1966) malby a grafiky pod titulem „Cesta“. V muzeu řemesel bude až do 7.11.2010 k vidění tvorba na téma „Architektura – Interier - Design“ Vlastimila (1945) a Marka (1967) Teskových. Bavorsko-český kulturní týden a současně i obě zmíněné výstavy zahajuje primátorka Deggendorfu Anna Eder za přítomnosti píseckého starosty Miroslava Sládka, s hudebním doprovodem písecké kapely Cohiba.

Z dalšího programu „Bavorsko-českého kulturního týdne“ stojí jistě za zmínku alespoň některé: Silva Bohemica – Šumava v mýtech a zvukových obrazech“, přednáška o původu bavorských a českých jmen, prohlídky města na téma „České stopy v Deggendorfu“, prezentace bavorského českého kuchařského umění i koncerty celé řady českých hudebníků.

Program vyvrcholí o následujícím víkendu, kdy v sobotu 4.9.2010 podnikne 150 obyvatel Deggendorfu jednodenní výlet do Písku. Hosty zde přivítá starosta města a Společnost pro česko-německou spolupráci v Písku pro ně zajistí komentované prohlídky města, hudební a taneční vystoupení i tradiční speciality české kuchyně. V neděli 5.9.2010 pak Písečtí oplatí svou návštěvou v Deggendorfu, kde je v rámci bohatého programu připravena mamutí knedlíková hostina v symbolickém kruhu okolo staré radnice přímo na centrálním náměstí.
 

Magdalena Myslivcová

za Společnost pro česko-německou spolupráci Písek, o.s.

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.